Het gezegde ‘liefde gaat door de maag’, baart me toch een beetje zorgen. Zo’n keukenprinses ben ik namelijk niet. Het is eigenlijk best een wonder dat mijn vriend N. nog bij me is, als je bedenkt wat voor maaltijden ik hem in het begin van onze relatie heb voorgeschoteld. Lange tijd was ik in de veronderstelling dat als je allemaal lekkere ingrediënten bij elkaar gooit, het wel lekker moet worden. Dat klopt dus niet.

Tot mijn vreugde zei N. laatst wel dat er een stijgende lijn in mijn kookkunsten zit! Waarschijnlijk komt dat doordat ik tegenwoordig braaf recepten volg, in plaats van simpelweg wat door elkaar te mikken. Soms met een vleugje van mezelf, dat wel. Want een echte kok durft van het gebaande pad af te gaan.

Ik ben dol op de Hollandse keuken (net als op zoveel keukens eigenlijk) en eet gerust vijf avonden achter elkaar hutspot. Mijn vriend niet. Met moeite twee avonden, om eerlijk te zijn. Maar er zijn een paar recepten bij die hij wel erg kan waarderen, zoals mijn aardappelpuree, gehaktballen en boontjes. Een halfuurtje en er staat een lekker prakkie op tafel.

Ingrediënten

4 personen

  • 4 handen vol aardappelen
  • 600 g gehakt
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 ei
  • 75 gr gezouten roomboter
  • 600 g sperziebonen
  • knoflooksaus voor de boontjes (AH)

Stap 1
Schil de aardappelen, dan is dat maar vast gedaan.

Stap 2
Meng daarna het gehakt met het ei en voeg de nootmuskaat  en een snufje peper en zout toe. Mouwen opstropen en het geheel goed kneden.

Stap 3
Draai met natte handen 4 ballen. Verwarm de boter in een braadpan. Voeg de gehaktballen toe en braad ze op middelhoog vuur in 5 min. rondom aan. Draai het vuur laag en braad de gehaktballen in 20 min. gaar, met de deksel schuin op de pan. Rol de ballen regelmatig.

Stap 4
Zet ondertussen de aardappelen op en kook ze in water met zout in 20 min. gaar. Giet de aardappelen af en zo’n 2 minuutjes op een laag vuurtje laten stomen. Goed erbij blijven en af en toe omspitten. Gooi er dan een scheutje melk bij en ga er even met de mixer grof doorheen. Vervolgens doe je er 2 stukjes boter en 1 ei doorheen. Als het nodig is misschien nog een scheutje melk.

Als je een lekker knapperig korstje erop wilt, doe de aardappelpuree dan in de oven. Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de aardappelpuree in een ovenschaal met kaas en paneermeel er overheen en weer een klontje boter en laat het zo’n 20 minuten in de oven staan.

Stap 5
Verwijder de uiteinden van de bonen en kook ze in zo’n 8 min. gaar.

Stap 6
Verwarm de knoflooksaus uit het zakje met water, en roer deze goed met een garde. Schep alles op de borden en giet wat van het braadvocht bij de aardappelen.

Eet smakelijk!

Heb je nog variatie tips? Laat het me dan weten in de comment box hieronder!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *