kameel

Begin augustus werd de tweede editie van het driedaagse evenement Djemaa el Fna Eetplein georganiseerd in het Museumpark Rotterdam. Het is vernoemd naar het bekende plein in Marrakesh te Marokko wat overdag toneel is voor kooplieden en ’s avonds voor straatartiesten en eetkraampjes.

Ik ben hier in 2010 geweest tijdens een rondreis door Marokko en ik moet zeggen dat het indrukwekkend was. Overal rook afkomstig van de vele barbecues volgeladen met vlees en vis, veel mensen gekleed in traditioneel Marokkaans klederdracht, gekleurde lampjes en verschillende soorten muziek door elkaar heen. Kortom levendigheid en gezelligheid.

traditioneel aardewerk

traditioneel aardewerk

Ik denk dat deze laatste twee woorden het evenement in Rotterdam goed omschrijven. Tussen de veelal Marokkaanse Nederlanders zag je allerlei mensen uit verschillende landen afkomstig, allen nieuwsgierig naar wat het evenement hen te bieden had. Het was fijn om te zien hoe de Marokkaanse bezoekers zich even helemaal thuis voelden, lekker ontspannen waren en trotsheid uitstraalden. Er hing een sfeer van saamhorigheid en respect voor elkaar.

Marokkaanse mannen

Er waren kraampjes opgesteld met eten, kleding, keukengerei, sieraden, henna-artiesten en goede doelen. Daarnaast kon je rijden op een dromedaris, maar dat heb ik maar even overgeslagen. Wel heb ik een ‘selfie’ gemaakt met het beestje ;-).

Ik ben dol op henna!

Ik ben dol op henna!

Persoonlijk vond ik het eten erg interessant. Ik vind het leuk om gerechten te proberen en mij te laten inspireren voor mijn eigen gerechten.

Ik heb ‘msemmen’ geprobeerd; een Marokkaanse pannenkoek die zowel hartig als zoet te eten is. In mijn geval met honing en Marokkaanse muntthee (zonder suiker ;-)). Ook de Matlouh kon ik niet laten liggen: een griesmeelbroodje gevuld met kip of gehakt.

Msemmen – Marokkaanse pannekoek met verse muntthee

Msemmen – Marokkaanse pannekoek met verse muntthee

Verder stonden er veel tajines (Marokkaanse stoofpot) waarin ter plekke lekkere gerechten bereid werden om te eten met bijvoorbeeld couscous. En ook de barbecue met vlees inclusief rook mocht natuurlijk niet ontbreken.

Daarnaast zijn Marokkaanse koekjes bekend, waarbij de smaak van oranjebloesemwater duidelijk naar voren komt. Oranjebloesemwater is water gedistilleerd uit sinaasappelbloesem, dit heeft een zoetige maar ook ietwat bittere smaak en wordt veel gebruikt in de Arabische keuken.

henna, traditionele aardewerk tajine's en munt

Genietend van alle geuren, kleuren, de zon en de gezelligheid waande ik me voor een paar uur weer in Marokko.

Ben jij ook geweest? Zo ja, wat vond je ervan?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *