klok

‘Krijg je hiervoor geld?’
‘Nee.’
‘Maar waarom doe je het dan?’
‘Omdat ik het leuk vind. Ik vind het ook belangrijk anderen te helpen, dus daarom geef ik jou een uurtje bijles.’
‘Dat vind ik ook, later wil ik juf worden, dan kan ik ook anderen wat leren!’

Een gesprek met het meisje van negen jaar dat ik bijles geef. Waarom iets doen waar je niet voor betaald krijgt? Dat ze op die leeftijd die vraag stelt, zegt denk ik genoeg over de tijd waarin we leven. Alles heeft een waarde, vrijwel altijd uitgedrukt in geld. Ik geloof dat er een ander groot goed is dat minstens net zo belangrijk is: tijd. In dat ene uurtje per week kan ik mijn tijd en dus moeite en kennis stoppen om dat meisje te helpen. Ze scoort nu voldoende voor spelling op haar schoolniveau. Er was geen cent mee gemoeid, toch heb ik er pure winst mee behaald.

Wil je ook wat tijd geven aan een ander, maar weet je niet zo goed hoe? Hier zijn een aantal tips:

1. Spring maar achterop bij mij

Zie je iemand haasten en heb je nog een plek op je bagagedrager of achterbank? Het is in Nederland misschien (nog) niet zo gebruikelijk, maar bied eens een lift aan!

2. Er was eens een prinses, in een land hier ver vandaan…

Wist je dat er organisaties zijn die op zoek zijn naar voorlezers? Sommige vrijwilligers doen dit wekelijks bij een gezin thuis, anderen af en toe in de bibliotheek. Kijk eens bij de Voorleesexpress

3. U heeft één nieuw bericht

Elk jaar op 10 december organiseert Amnesty International schrijfmarathons: vrijwilligers schrijven brieven aan mensen die groot onrecht is aangedaan. Deze mensen voelen zich hierdoor ontzettend gesteund. Wil je het wat kleiner aanpakken? Laat een post-it achter met een leuk tekstje voor de volgende treinreiziger, die ziet het wanneer die het tafeltje openklapt.

4. Leidt de weg

Zie je iemand worstelen met een plattegrond of verwoed zoeken naar de straatnaambordjes in een gebied dat jij kent als de binnenkant van je broekzak? Stap lekker proactief op diegene af, neem de onzekerheid weg en help snel de plek van bestemming te bereiken!

plattegrond

5. Wat zit je haar leuk!

Misschien niet zozeer tijd, maar wel moeite: iemand een complimentje geven. Ja, die meid met die fantastische bos krullen die je voorbij ziet lopen in de stad die je helemaal niet kent. Vijf seconden en vijf woorden, maken misschien wel haar dag!

Dat was mijn greep uit een groot aantal mogelijkheden. Ik ben heel benieuwd naar meer tips om met een beetje tijd wat leuks te doen met én voor elkaar. Laat me jouw tips weten in een reactie!

Bron foto’s: unsplash.com

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *