dadelkoekjes

Dadels, ik ben er dol op! In het Arabisch heten ze ‘degla’ of ‘tmar’. Ze staan bekend als ‘het brood van de woestijn’, omdat ze lang houdbaar en erg voedzaam zijn. In de maand Ramadan is het traditie dat we het vasten verbreken met deze vrucht. Ze bevatten natuurlijke suikers en geven je direct een energieboost. Dadels behoren tot één van de oudste vruchten ter wereld (3000 jaar!) en ze groeien in grote trossen aan de dadelpalm in Noord-Afrika.

dadelwinkel

Winkeltje in Tunesië

Verse dadels hebben een goudbruin kleurtje, lichte glans en zachte structuur. Ze smaken zo zoet als honing. Lekker als gezond tussendoortje, maar in shakes, koekjes of taarten doen ze het ook altijd goed. Mijn absolute favoriet: de fameuze maqroud (dadelkoekjes).

De beste maqroud die ik in mijn leven heb gegeten, komt uit de Tunesische stad Kairouan. Na Mekka, Medina en Jeruzalem is Kairouan de vierde heilige plaats van de islam. Deze spirituele stad heeft imposante moskeeën en een charmante, blauw-wit beschilderde binnenstad met ambachtelijke winkeltjes. De mensen zijn ontspannen en gastvrij en de straten stralen sfeer en authenticiteit uit. Leuk feitje: de medina van Kairouan vormde het decor van de filmklassieker ‘Indiana Jones: Raiders of the Lost Ark’.

Tunesie

Kairouan

Daarnaast staat Kairouan bekend om haar handgeweven, kleurrijke tapijten en dé beste maqroud van het land! Elk jaar neem ik een verse voorraad mee, die binnen een mum van tijd weer uitgedeeld en op is. Voor iedereen die de zoete smaak van Tunesië wil proeven, volgt hier het recept van deze hemelse koekjes.

Ingrediënten:
Deeg:
– 1 kilo griesmeel
– 250 gram gesmolten roomboter
– 2 eetlepels ‘zhar’, oftewel oranjebloesemwater
– 4 eetlepels poedersuiker
– Snufje zout
– water

Vulling:
– 250 gram dadels
– theelepel kaneel
– 2 eetlepels oranjebloesemwater

Finishing touch:
– Honing

Stap 1
Meng de gesmolten boter met de griesmeel, het oranjebloesemwater, het poedersuiker en een snufje zout. Voeg lauw water toe en blijf kneden totdat het deeg een gelijkmatige stevigheid krijgt. Even laten rusten en afdekken.

Stap 2
Voor de dadelvulling breng je water, kaneel en oranjebloesemwater aan de kook. Snijd de dadels in kleine stukjes en kook ze met vijf minuten met het mengsel.

Stap 3
Rol het deeg voorzichtig uit tot een langwerpige staaf. Leg de dadelvulling als een reep in het midden van het deeg en rol het deeg er omheen, totdat je de vulling niet meer ziet.

Stap 4
Snijd de langwerpige reep in schuine, gelijke stukjes. Er bestaat ook een speciale ruitvormige stempel die je kunt gebruiken. Bak ze in hete olie tot de koekjes aan beide zijden goudbruin zijn.

Stap 5
Laat je ze vijf minuten intrekken in warme honing. Vervolgens laten uitlekken en afkoelen. Serveertip: heerlijk met Arabische koffie of muntthee.

Eet smakelijk. Besaha!

Bron afbeeldingen: eerste gemaakt door Nancy, tweede van www.voyagevirtuel.co.uk en derde van www.flickr.com/photos/onourtravels

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *