jesse van oosten

Naam: Jesse van Oosten
Leeftijd: 31 jaar
Woonplaats: Rotterdam
Roots: Nederlands, geboren en getogen in Rotterdam
Bekend van: Curator van TENT. Heeft ook de samenwerking tussen TENT en Zomercarnaval geïnitieerd.

Welke eerste indruk laat jij bij anderen achter?
Dit vind ik al gelijk een mega moeilijke vraag en kan ik eigenlijk beter aan andere vragen. Ik hoor wel vaak de zin “dat had ik nooit achter je gezocht”. Ik doe blijkbaar dingen die mensen niet bij het beeld vinden passen, bijvoorbeeld dat ik vroeger een keer met een Colombiaanse groep heb meegedanst in de parade van het zomercarnaval.

Wat is jouw lievelingstraditie?
Ik heb niet één lievelingstraditie, denk ik. Ik ben wel gehecht aan tradities, maar dan gaat het meer om dingen die terugkeren. Dat kan bijvoorbeeld oudjaar zijn, ik vind het fijn het jaar af te sluiten en aan een nieuwe te beginnen. Ik heb iets met cycli.
De tradities waar ik het meest van geniet, zijn de tradities waar eten bij komt kijken. Mijn familie is katholiek en dat gaat ook wel echt over eten, samenkomen en veel en hard praten op dat soort momenten. Het sociale van die tradities vind ik waardevol, niet zo zeer meer de religieuze betekenis. Alhoewel, van één keer per jaar de Matthäus-Passion bij het paasontbijt kan ik wel genieten.

Ik vind het interessant dat er in deze stad zoveel verschillende tradities en gewoontes zijn die levend zijn, vaak hybride, en die zich ook blijven ontwikkelen.

Met welk aspect van jouw cultuur of geloof moeten wij écht een keer kennis maken?
Ik heb deze vraag net op kantoor even besproken met twee collega’s. Zij hebben een Turkse en Marokkaanse achtergrond en moesten lachen, omdat dit een vraag is die juist aan hen vaak wordt gesteld. Maar om dan vanuit Rotterdams chauvinisme een cultuuraspect te noemen: zwemmen in de Hofpleinfontein! Laatst nog gedaan.

Wat zou je op het gebied van cultuur nog willen leren?
Ik vind het interessant dat er in deze stad zoveel verschillende tradities en gewoontes zijn die levend zijn, vaak hybride, en die zich ook blijven ontwikkelen. Het zomercarnaval is hier natuurlijk het bekendste voorbeeld van. Ik vind het altijd interessant om te horen hoe mensen omgaan met de cultuur van voorouders bijvoorbeeld en daar zou ik nog wel meer van willen weten, gewoon, van mensen in Rotterdam. Ik werk nu voor een uitwisselingsproject tussen TENT en Tate in London samen met een hele diverse groep jonge mensen van rond de 20 jaar. Ik vind het super interessant om te zien hoe zo’n jonge generatie omgaat met aspecten van de cultuur van hun ouders bijvoorbeeld en zich zo gemakkelijk in allerlei omgevingen beweegt. En als semi-ouwe lul leer ik nog eens over wat tegenwoordig hip is.

Wanneer voelde jij je voor het laatst verrijkt?
Ik denk toch wel afgelopen zomer tijdens het zomercarnaval. We werkten met een groep van ongeveer 30 jonge dansers voor een project met Alida Dors, een hiphop choreograaf uit Amsterdam. De muziek voor onze optocht was een hele verrassende compositie met hiphop gedraaid door DJ Lovesupreme in combinatie met een live traditioneel bazuingezelschap met blazers en brass. Waar ik soms wel kippenvel van kreeg was dat jonge mensen los gingen op de hiphop, en dat bij de psalmen die werden gespeeld door het bazuin je oudere dames samen heel enthousiast zag meezingen. Dit moment van herkenning was heel mooi om te zien, maar ook de energie van deze dansers, die bijna 6 uur lang non-stop hebben geknald.

Met welk dier zou je jezelf vergelijken? En waarom?
Ohjee. Ik denk een kreeft, dat is ook mijn sterrenbeeld. Een harde buitenkant, maar zacht van binnen, zoiets. En dat klopt ook wel.

Welk cultureel weetje wil je delen?
Met familie ben ik vaak met oud&nieuw in Italië en daar is het een traditie dat je met oudjaar een rode onderbroek rood aandoet, wat voorspoed en geluk zou brengen. De winkels hangen rond die periode ook echt helemaal vol met rode lingerie. Daarbij hoort dan dat je linzen eet met gevulde varkenspoot en de linzen staan dan voor hoeveel geld je het komend jaar zal verdienen. We hebben dan trouwens wel gewoon kleding aan over dat rode ondergoed.

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *