Pelumi Adejumo

Naam: Pelumi Adejumo
Leeftijd: 19
Woonplaats: Arnhem
Roots: Nigeriaans
Bekend van: Spoken word performances bij o.a. Gentle Dust: Leaving The Museum of Modern Art.

Welke eerste indruk laat jij bij anderen achter?
Ik ben onlangs begonnen aan een nieuwe opleiding, dus ik heb allerlei nieuwe mensen leren kennen. De laatste tijd hoor ik best vaak dat ik zelfverzekerd overkom, maar dat ik wel een hele warme uitstraling heb. Ik ben iemand die mensen graag met elkaar verbindt, waardoor men mij als een soort tussenschakel ziet.

Wat is jouw lievelingstraditie?
Ik hecht niet heel veel waarde aan tradities. Ik vind het wél heel fijn als mijn moeder mijn haar vlecht en ik dan met mijn hoofd tussen haar schoot zit. Ik krijg er een nostalgisch gevoel van.

Met welk aspect van jouw cultuur of geloof moeten wij écht een keer kennis maken?
Met het eten: het is echt heel lekker. We hebben verschillende soorten rijst, veel vleesgerechten, verschillende soepen en we gebruiken een vele kruiden. Veel traditionele gerechten eten we ook met onze handen.

Wat zou je op het gebied van cultuur nog willen leren?
Door de cultuur waarin ik ben opgegroeid zou ik toch wel willen leren om meer initiatief te tonen en ondernemender te zijn. Ik merk bijvoorbeeld dat er bij de voorstellingen in mijn omgeving weinig diversiteit is. Het is voor mij een mooie kans om hier verandering in te brengen.

Wanneer voelde jij je voor het laatst verrijkt?
De afgelopen paar maanden ben ik vaak bij tentoonstellingen geweest in Rotterdam. Het was heel anders dan de omgeving waarin ik ben opgegroeid: heel cultureel en divers. Ook was ik omringd door creatieve mensen en door ontzettend veel mensen die op mij lijken. Dat was voor mij heel verrijkend. Er heerste een heel fijne sfeer en dat wens ik iedereen toe.

Met welke muziek zou je jezelf vergelijken? En waarom?
Met jazz, omdat het verbindend werkt. Jazz is heel puur: zowel gezongen als instrumentaal. Er zit een soort puurheid en oprechtheid in. De muzikanten zijn heel passievol bezig met het creëren van iets, en dat is iets waar ik heel erg naar streef.

Welk cultureel weetje wil je delen?
De Nigeriaanse cultuur is best hiërarchisch. Wij houden ons bijvoorbeeld heel erg aan leeftijdsverschillen. Als ik een ouder persoon tegenkom, zou ik bij wijze van spreken bijna moeten buigen voor die persoon. Het is echter totaal niet neerbuigend, maar juist heel respectvol en deze vorm van respect vind ik mooi.