De afgelopen vier weken waren voor moslims belangrijke weken. Het was namelijk ramadan, de jaarlijkse vastenmaand waarin elke dag, van de dageraad tot zonsondergang, niet gegeten en gedronken mag worden.

Ondanks dat het met de lange en warme dagen best lastig kon zijn, is de maand voorbij geraasd. Naar mijn idee iets te snel, maar ik heb genoten en ben zowel op fysiek als op spiritueel vlak weer opgeladen. Ik heb nieuwe voornemens waaraan ik ga werken maar uiteraard pas na de afsluiter van de mooie maand ramadan: Eid al-Fitr, beter bekend als het Suikerfeest.

Met deze blog wil ik jullie graag een kijkje geven in mijn Suikerfeestbeleving vanaf het moment dat ik opsta, tot het moment dat ik weer ga slapen. Enjoy!

Slapen door het ochtendgebed

Om half 8 ’s ochtends vloog ik mijn bed uit, toen ik besefte dat ik me had verslapen. De dag van Eid al-Fitr begint met het gebed en dat zou ik nu niet meer halen. Ik ging snel douchen, want ik wilde alsnog even naar de moskee, naar de vereniging waar ik vrijwilliger ben. Wij hadden namelijk dubbel-feest: we hebben een nieuw gebouw!

Ik trok een mooie, nette jurk die bovendien makkelijk is met bidden. De rest van het gezin was inmiddels thuis van het gebed, dus groette ik eerst mijn ouders. Het is gebruikelijk dat je elkaar feliciteert met het Eid al-Fitr, net als dat je elkaar een fijne kerst wenst met kerstmis. Hierna vertrok ik naar de moskee waar de viering plaatsvond.

Eid mubarak slinger
Vrolijke mannen en knuffelende vrouwen

Nog voor ik het gebouw naderde, kon ik de feeststemming al proeven. Vrolijke mannen in mooie gewaden liepen terug naar huis, vrouwen die elkaar tegenkwamen en elkaar knuffelden met rennende kinderen om hen heen. Iedereen was feestelijk gekleed en zelfs kleintjes waren gekleed in traditionele kleding. Eenmaal bij het gebouw werd ik verwelkomd door ballonnen en een grote slinger met de groet ‘Eid mubarak’: een gezegend feest. Naast de deur stond een grote tafel met een snoepbuffet voor de kinderen en binnen kon je lekker smikkelen van koekjes en Marokkaanse muntthee.

taart

mijn suikerfeest jongetje

mijn suikerfeest schalen

Broeder- en zusterschap

Ik werd begroet door vele bekenden van de vereniging met knuffels en zoenen. De viering van het nieuwe gebouw werd ingeluid met een speech door één van de bestuursleden. De vrijwilligers kregen allemaal een roos als dank en samen maakten we een groepsfoto. De broeder- en zusterschap was van ons af te lezen. Het doet iets met je, ik ging er spontaan onbekende mensen op straat van begroeten en ging op de foto met een meisje dat ik pas heb leren kennen. Een mooier begin van de dag kon niet.

mijn suikerfeest - jongens en meisje

Het eerste ontbijt

Eid al-Fitr betekent: feest ter gelegenheid van het breken (van het vasten). Het eerste ontbijt na de vastenmaand neemt in veel gezinnen daarom een belangrijke plek in. Ook bij ons. Toen ik thuis kwam waren mijn ouders bezig met het voorbereiden van een uitgebreid ontbijt.

Marokkaanse koekjes stonden op het menu, thee in mooi servies en ook hier weer… koekjes! Ik moest oppassen dat ik de kwijt geraakte 4 kilogram er niet meteen bij at. Ook de buren aten met ons mee, samen met hun kinderen hadden ze ballonnen versierd en meegenomen. Even later kwamen zelfs onze oude buren langs waar we goed bevriend mee zijn gebleven.

Ondertussen ging ik mij omkleden want ik had speciaal voor vandaag een leuk outfitje uitgezocht. Ik wilde een combinatie tussen iets Marokkaans en iets westers en heel toevallig stuitte ik op de perfecte jumpsuit die bij deze beschrijving past.

mijn suikerfeest - eten outfit ballon

Family fun

Na de brunch volgde nog het middaggebed en daarna was het tijd voor de familiebezoekjes. In onze familie is het al jaren traditie dat iedereen bij elkaar komt bij mijn oma en opa, de oudsten van de familie. Zo ook dit jaar. Omdat mijn oma niet meer zo goed op de been is, was er afgesproken dat iedereen wat eten zou meebrengen. Zo eindigden we rond etenstijd met couscous, kipspiesjes, pastilla (kippastei), een saladetaart (ja, echt) en heerlijke galia- en watermeloen als toetje.

Tussendoor had ik nog gauw een schoonheidsbehandeling om mezelf te verwennen na een drukke periode op school en we sloten de dag langzaam af na veel geklets en gelach met de familie. We wensten elkaar mooie dingen zoals het nog vele malen meemaken van de vastenmaand ramadan en hierna droop de familie beetje bij beetje af, terug naar huis.

Volgende feest graag!

Moe maar voldaan kwam ik thuis. Ik was me bewust van het feit dat ik dit mag meemaken op zo’n mooie manier, omringd door liefde. Niet iedereen heeft zo veel geluk en het is goed om daarbij stil te staan. Ik hoop dat ik deze mindset kan volhouden tot in ieder geval ons volgende feest, het Eid al-Adha, ofwel het Offerfeest. Ik heb er nu al zin in, is het te zien?

Imane in outfit

 

3 antwoorden
  1. Imane
    Imane zegt:

    Dank jullie wel dames :)! Leuk om te horen dat de foto’s het goed doen. Houd vooral de blog in de gaten want wie weet doe ik binnenkort nog eens zo’n fotoblog ;)…

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *