Na 12 maanden voorbereidingen treffen is onze fusion wedding dan eindelijk in zicht! Wat een organisatie was dat. Mijn vriend vertelde dat ik laatst in mijn slaap mompelde ‘…voor al uw feesten en partijen’. Oftewel, op een onbewust niveau prijs ik mezelf al aan als weddingplanner. Daarom zal ik onze aanpak en ervaringen met je delen!

De hand vragen

Het begon allemaal begin 2014, toen mijn vriend bij mijn ouders thuis om mijn hand kwam vragen. Heel romantisch en old school he! Mijn vader is echter het toppunt van Hollandse nuchterheid, dus die had pas na wat porren en veelbetekenende blikken van mijn moeder door dat hij hem om zijn goedkeuring vroeg. Mijn vader zei toen: ‘dat hoef je niet aan mij te vragen, maar aan haar! Maar ik vind het goed hoor, leuk.’ Toen mijn vriend midden mei op zijn knieën ging en ik ‘Ja, ja, ja!’ zei, kon het organiseren beginnen.

1, 2 of 3 dagen?

Wij doen de Nederlandse en Hindoestaanse ceremonie (bhiya) op één dag, zodat het echt een gemengde bruiloft wordt. Gezien het volle programma laten we bepaalde gebruiken achterwege, zoals bijvoorbeeld het eten in de Maroh (Indiase prieel).

Normaal gesproken viert een Hindoestaans bruidspaar een dag voor de bhiya afzonderlijk nog een laatste keer feest met hun eigen familie (bhatwaan). Maar terwijl mijn vriend zijn bathwaan heeft, ga ik rustig met mijn ouders, zus, zwager en oma uiteten en op tijd naar bed. Ik wil op de bruiloft namelijk uitgerust en zonder wallen flaneren… en ik houd van uiteten gaan.

Decadent?

Om te worden omgetoverd in een ware dulhin (Hindoestaanse bruid), hebben we voor de bruiloft drie uur ingepland waarin een visagiste mijn haar en make-up kan verzorgen. Er komt zelfs een tweede visagiste mee om mijn moeder en zus op te maken. Dat voelde eerst heel decadent, maar inmiddels zijn we gewend aan het idee. Bij mijn vriend thuis is die ochtend nog een klein traditioneel feest (hoe houdt hij het vol he!), waarbij mijn vriend symbolisch wordt aangekleed door zijn zwager en zus (die die dag de moederrol op zich neemt).

De afweging tussen knus of gigantisch

Dit was bij ons wel even een culture clash. Mijn vriend wilde het liefst iedereen uitnodigen (Hindoestanen zijn erg gastvrij), ik wilde het graag enigszins knus houden, met weinig onbekende gezichten. Hij zette in op 400 gasten, ik op 100 gasten. Uiteindelijk hebben we 200 uitnodigingen verstuurd. Het poldermodel past ons prima;).

Een allround locatie

Geloof me, een sfeervolle locatie vinden waar 200 mensen in passen en waar eigen Surinaamse catering en een vuurkorf zijn toegestaan (voor de Hindoestaanse ceremonie), is best een opgave! Uiteindelijk vonden we een mooi restaurant in een natuurlijke omgeving.

Zoveel rollen te verdelen

Bij een gemengd huwelijk zijn er meer belangrijke rollen te verdelen dan getuigen en bruidsmeisjes. Zo hebben de zwager van de dulha (bruidegom) en de schoonzus van de dulhin (bruid) bijvoorbeeld de taak om het bruidspaar te helpen tijdens de hindoestaanse ceremonie. We mochten dus veel vrienden en familieleden blij maken en met taken opzadelen!
Daarnaast hebben we mijn moeder gevraagd of ze ons wil trouwen. Ze vindt het wel spannend, maar voelt zich erg vereerd. Het lijkt me mooi om aan mijn vader zijn arm richting mijn moeder achter het altaar te lopen!

Indiase en westerse outfits

Twee ceremonieën is een mooi excuus voor twee outfits! Mijn Indiase outfit heb ik samen met mijn moeder gekocht op de Kruiskade in Rotterdam, mijn vriend de zijne samen met zijn zus in Suriname. De westerse outfits hebben we beide in Rotterdam gekocht. Je kunt mijn zoektocht naar een witte trouwjurk en bridal lehenga teruglezen.

Extra uitleg is geen onnodige luxe

Omdat waarschijnlijk weinig gasten een gemengde bruiloft met meerdere ceremonieën hebben meegemaakt, was aan ons de schone taak om bepaalde dingen extra uit te leggen. Zo heb ik deze toelichting gemaakt en als inlegvel bij de uitnodiging gevoegd. Het bleek dat zowel Nederlanders als Hindoestanen dit erg leuk en interessant vonden!

Inlegvel Navin en Britt

Bruiloft is een feest van twee families

We hebben de adviezen en meningen van onze ouders en zussen (tevens ceremoniemeesters) meegenomen bij de organisatie en daarom voelt de bruiloft echt als een gezamenlijk feest, waarbij beide families zich ‘thuis’ kunnen voelen. Mijn vriend en ik vinden het heel lief en mooi om te zien dat onze beide families hun best doen om hun rol bij beide ceremonieën goed te vervullen. Zo helpt mijn tante bijvoorbeeld bij het maken van de Maroh (zie plaatje hierboven).

Jonge pandita

Meestal is het een oudere pandit (priester) die een Hindoestaans bruidspaar trouwt, maar wij kozen voor een jonge pandita (priesteres) genaamd Prija Jaipal. Ik had haar ontmoet tijdens ons Miss Mengelmoes bezoekje aan een mandir. Ze is heel ruimdenkend en kan goed uitleggen.

Non-alcohol, vegetarisch eten en toosten!

Op een bhiya wordt geen vlees en vis gegeten en geen alcohol gedronken. Dat eerste vonden we geen punt. Roti met pompoen is toch zalig! Maar een drankje werkt wel bevorderend voor een wild feest, dus we hebben besloten om de dag alcoholvrij te starten en na de Nederlandse ceremonie de flessen te ontkurken.

Fusion muziek

Bij een gemengde bruiloft hoort gemengde muziek. We beginnen de dag met Indiase muziek, dan start een bandje met oude klassiekers van bijvoorbeeld Stevie Wonder en we eindigen met een Caribbean band. Wat voor liedje(s) we voor de openingsdans hebben gekozen, blijft nog even geheim!

Uitnodiging overhandigen en posten

Bij Hindoestanen is het gebruikelijk dat de ouders van het bruidspaar de trouwkaart aan de gasten overhandigen. Het komt zelfs voor dat ze daarvoor naar Suriname afreizen. Wij hebben mijn deel van de kaarten op de post gedaan en mijn vriend heeft alle kaarten voor zijn familie door zijn vader laten overhandigen.

Het is haast een voltijdse baan dus, zo’n gemengde trouwerij organiseren. Maar het is heel leuk (de stressmomentjes daar gelaten) om toe te werken naar onze bijzondere dag!

Bekijk een sfeerimpressie van de grote dag

21 antwoorden
 1. Tamara van Dorp
  Tamara van Dorp zegt:

  Beste Brit! Wat een verschrikkelijk leuk stuk om te lezen. Ik herken hier veel in, niet omdat ik zelf met een Hindu getrouwd ben, maar omdat ik samen met een Hindu een fotografie bedrijfje heb. Dit is misschien dan ook een brutale vraag, maar hebben jullie al een fotograaf voor jullie huwelijk? Wij zijn het gewend om dubbele ceremonies vast te leggen en het lijkt ons een ontzettende eer om jullie dag nog mooier te kunnen maken. Wellicht zou je contact met ons willen opnemen? Met vriendelijke groet, Uthayan Sivanathan en Tamara van Dorp – PHOTOGRAFIX

  Beantwoorden
 2. Sherani Lala
  Sherani Lala zegt:

  Prachtig!!!
  Jullie uitnodigingskaart is super apart. Na dit stukje sprong ik naar ‘de witte trouwjurk’ en ‘de bridal lehenga’… oehhh wat leuk geschreven! Jullie Fusion Wedding is zo apart, ach was ik maar in Nederland, haha.

  Heeeeel Veel Successs op jullie prachtige dag, genietze!
  Best Wishes,
  Sherani

  Beantwoorden
 3. Nadia
  Nadia zegt:

  Hoi Britt,

  Ik ben met toeval via Facebook bij je blog terecht gekomen. Echt super om te lezen. En je uitnodiging echt uniek. Wanneer ga je eigenlijk trouwen? Alvast gefeliciteerd!!!! Wordt vast een onvergetelijke dag met een geweldig feest.

  Gr. Nadia

  Beantwoorden
  • Britt
   Britt zegt:

   Hoi Nadia,

   Dankjewel voor je bericht! Leuk om te horen dat je m’n blog met plezier hebt gelezen.

   De bruiloft was vorige week zaterdag, en het was een prachtige en onvergetelijke dag! Nu zijn we op huwelijksreis (vandaar de late reactie), en daarna zal de blog over de bruiloft verschijnen!

   Groetjes Britt

   Beantwoorden
 4. Nisha
  Nisha zegt:

  Hey Britt,

  Ik kwam toevallig deze site tegen. Geweldig om je blog te lezen! Ik hoop dat je een hele mooie dag hebt gehad.
  Ik zal zelf ook een fushion-wedding hebben met mijn vriend. Ik vroeg mij af hoe jullie besloten hebben welke delen van de ceremonie je erin laat en welke niet?

  Groetjes,
  Nisha

  Beantwoorden
  • Britt
   Britt zegt:

   Hi Nisha,

   Leuk om je reactie te lezen, dank je wel! Het was echt een mooie (en zonnige) dag en we hebben heel erg genoten.
   Gefeliciteerd, wat leuk dat je gaat trouwen en dat het ook een fushion-wedding wordt!

   Wij hebben eerst samen nagedacht over wat we wel (bijv. bhatwaan) en niet (bijv. bezoek van de mannen van mijn familie aan zijn familie) wilden. Dat legden we voor aan onze ouders en zussen (ceremoniemeesters) en hun meningen en ideeën namen we mee in onze uiteindelijke keuzes. Voorafgaand aan de grote dag hebben we met de pandita in grote lijnen de ceremonie in de maroh doorgesproken. Ik wilde wel weten wat me te wachten stond;-). De ceremonie in de maroh kon niet ingekort worden omdat het dan onvolledig zou zijn, dus het enige wat we daar hebben laten vallen is het eten in de maroh.

   Al met al is het kiezen voor bepaalde delen van de ceremoniën bij ons dus denk ik soepel verlopen, omdat we allemaal flexibel waren en enthousiast waren over het fenomeen fusion-wedding. Een fusion-wedding is in veel opzichten anders dan het vertrouwde en als iedereen daar voor open staat, dan moet het goed komen!

   Hopelijk heb je hier iets aan en als je nog andere vragen hebt, dan weet je me te vinden.
   Veel plezier en succes met de organisatie van jullie grote dag:).

   Groetjes,
   Britt

   Beantwoorden
 5. Priyanta
  Priyanta zegt:

  Hi Britt,

  Ik kwam per toeval dit artikel tegen. Leuk om te lezen!
  Ik vroeg me af welk restaurant jullie uiteindelijk hebben gekozen? Ik ben zelf namelijk ook op zoek naar een trouwlocatie met soortgelijke criteria.
  En een tweede vraag: zou je de contactgegevens van de pandita willen delen?

  Alvast bedankt!

  Groetjes Priyanta

  Beantwoorden
  • Britt
   Britt zegt:

   Hi Priyanta,

   Dank je! Wat leuk dat je ook trouwplannen hebt, gefeliciteerd!
   We zijn uiteindelijk getrouwd in Restaurant Abel in Portugaal. Voor ons was het perfect!
   De contactgegevens van de pandita zal ik naar je mailen.

   Heel veel plezier met de voorbereidingen!

   Groetjes Britt

   Beantwoorden
 6. José
  José zegt:

  Hi Britt,

  Wat ontzettend herkenbaar allemaal!
  Mijn vriend en ik zijn ook begonnen met de voorbereidingen voor onze bruiloft. Het is inderdaad een heel gedoe. We zijn nu hard op zoek naar een locatie. Ik ben wel benieuwd; hebben jullie de Hindoestaanse ceremonie met de vuurkorf binnen of buiten gedaan?
  Ik zou ook heel graag in contact komen met dezelfde Pandita. Denk je dat ze het ook gemengd Engels/Nederlands kan doen?
  Alvast bedankt!

  Groetjes José

  Beantwoorden
  • Britt
   Britt zegt:

   Hoi Jose,

   Gefeliciteerd met jullie verloving! En wat leuk he, al die voorbereidingen. Wij hebben de Hindoestaanse ceremonie inderdaad buiten gedaan. We hadden erg geluk met het weer.
   Ik zal je het emailadres van de pandita mailen. Ik weet niet hoe haar Engels is, dat zul je even aan haar moeten vragen. Veel succes en plezier met alles!

   Groetjes,

   Britt

   Beantwoorden
   • José
    José zegt:

    Hey Britt , bedankt voor je email 🙂
    Ik ben echt bang dat de ceremonie letterlijk in het water valt met ons onvoorspelbare Nederlandse weer.. We moeten er nog maar eens goed over nadenken. Misschien op zoek naar een buitenlocatie met een overkapping ofzo.
    Anyway, thanks voor je hulp!

    Groetjes,
    José

    Beantwoorden
    • Britt
     Britt zegt:

     Het weer is niet te vertrouwen inderdaad, dus goed om een locatie te hebben waar je eventueel binnen de ceremonie kunt laten plaatsvinden. Ik heb je zojuist onze locatie gemaild, waarbij dat mogelijk was. Overkapping is ook een goed idee! Graag gedaan, en nogmaals veel geluk!

     Groetjes!

     Beantwoorden
 7. Jolijn
  Jolijn zegt:

  Dag Britt,

  Leuk om je blog te lezen! Ondertussen zijn wij ook bezig met de voorbereidingen van onze Hindu-Dutch fusion wedding dus alle tips zijn welkom 🙂 Heb met veel plezier je blog gelezen! Afgelopen weekend hebben we contact gelegd met verschillende tempels maar ik ben heel erg benieuwd naar jullie vrouwelijke pandita. Zou je mij haar gegevens kunnen sturen? Onze bruiloft is nog wat verder weg (augustus 2019) maar de voorpret is nu al leuk!
  Dank je wel alvast!

  Groetjes Jolijn

  Beantwoorden
  • Britt
   Britt zegt:

   Hi Jolijn!
   Gefeliciteerd met jullie verloving:). Jullie zijn er vroeg bij met voorbereidingen, wat goed! Ik stuur je het emailadres van onze pandita per mail toe. Veel plezier met alle voorpret.
   Groetjes Britt

   Beantwoorden
 8. Suus
  Suus zegt:

  Hoi Britt,

  Ik ben afgelopen maand gevraagd en ik wil ook een gemengde bruiloft op 1 dag. Mijn vriend zei dat het onmogelijk is maar jouw blog bewijst het tegendeel! Ik ben helemaal enthousiast na het lezen van jouw blog. Dank je wel! Groetjes Suus

  Beantwoorden
  • Britt
   Britt zegt:

   Hi Suus,

   Gefeliciteerd met jullie verloving! Wat leuk om te horen dat je enthousiast bent geworden door mijn verhaal en wie weet helpt het je om jouw vriend te overtuigen;). Wij hebben een hele mooie dag gehad, een vol programma, maar wat ons betreft niet te vol. Het verliep soepel! Via deze link krijg je een sfeerimpressie van onze grote dag: https://missmengelmoes.nl/onze-fusion-wedding/

   Veel plezier met de voorpret alvast!

   Groetjes,

   Britt

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *