joods carnaval

Veel Nederlanders, vooral die uit de zuidelijke provincies, komen misschien net bij van hun carnavalskater. Het lijkt wel of carnaval steeds populairder wordt in Nederland, nu zelfs Groningse steden voor drie dagen hun naam omtoveren naar “Bierbonken”, “Stampenoord“, of “Ballenbommel”. Een stuk minder bekend in Nederland is het joodse Poerim feest, dat rond dezelfde tijd wordt gevierd en veel elementen deelt met het katholieke Carnaval.

Eerst een beetje achtergrond: met Poerim wordt gevierd dat de joden in de 5de eeuw voor Christus werden gered van de ondergang. In die tijd leefde het joodse volk in ballingschap onder het Perzische rijk. De Perzische koning trouwde met een joodse vrouw genaamd Ester, die daarmee koningin werd. Haar neef en pleegvader: Mordechai, kwam te weten dat de Perzische vizier Haman een complot smeedde om het joodse volk uit te roeien. Gelukkig wist Ester dit nieuws op tijd te brengen aan de koning en werden Haman en zijn handlangers geëxecuteerd.

Waar bij carnaval wordt gevast na het feest, gebeurt dat bij Poerim de dag voor het feest. Dit om te herdenken dat Ester als voorbereiding op haar gesprek met de koning ook een dag vastte. Als de zon vervolgens ondergaat wordt bij de ochtenddienst het verhaal van Esther voorgelezen en de volgende ochtend opnieuw. Elke keer als in het verhaal de naam van Haman valt moet er zo luid mogelijk geluid worden gemaakt. Er wordt gejoeld, geschreeuwd en kinderen gebruiken vaak Hamanratels. Daarna wordt nog een dankgebed gehouden.

Als het feest dan vervolgens losbarst, barst het ook echt volledig los. Er zijn verkleedpartijen, er wordt gezongen en soms wordt het verhaal van Ester nagespeeld. En er wordt natuurlijk gegeten en gedronken. Zeker dat drinken is bijzonder want volgens mij is dit het enige geval in het jodendom waar het gebruik van alcohol wordt aangemoedigd. Men moet zelfs drinken totdat je het verschil niet meer ziet tussen de slechte Haman en de goede Mordechai.

Traditionele gerechten voor Poerim zijn Hamansoren: deegdriehoekjes gevuld met maanzaad, chocolade- of dadelpasta en Kreplach: knoedels gevuld met vlees, vaak geserveerd in soep. Traditie is dat je het eten schenkt aan tenminste twee vrienden, de zogenaamde sjlachmones. Ook wordt er geld gegeven aan armen en liefdadigheid.

Poerim valt dit jaar op 5 en 6 maart. Dus neem wat gebak en drank mee, trek een leuk kostuum aan en bezoek de synagoge. Wie weet maak je nieuwe vrienden, leer je wat en het wordt in ieder geval een feestje!

Chag Purim Sameach! – !חג פורים שמח

Bron afbeelding: www.israeltoday.co.il

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *