Shafiki kijkt Suicide Mission

Shafiki, die jij misschien kent van zijn optreden bij So You Think You That Can Dance en die ik ken als de man van mijn lieftallige vriendinnetje Jacqueline, kijkt wekelijks naar Afrikaanse films op Youtube.

Films van ‘Nollywood’ (Nigeria), ‘Ghallywood’ (Ghana) en de filmindustrie in Oeganda (zijn geboorteland), kunnen hem zeer bekoren. Reden genoeg om hem daarover de kleren van zijn lijf te vragen!

Waarom spreken Afrikaanse films jou aan?

Het gaat me niet om hoe goed de acteurs zijn of hoe fancy de film eruit ziet. Het gaat me om het verhaal.

Afrikaanse films gaan over gebeurtenissen die iedereen in Afrika herkent. Het draait om het normale leven, met alle struggles die daarbij horen. Een ouder verliezen, voor jezelf zorgen, geen verzekering hebben, leven in het moment. Dat is ons leven.
De films helpen me Afrika niet te vergeten. Afrika is mijn huis.

Helpt het kijken naar Afrikaanse films tegen heimwee?

De eerste keer dat ik in Nederland was, voelde ik me heel misplaatst. Ik wilde heel graag terug. Nu ben ik hier op mijn gemak, met deze hier (hij knuffelt Jacqueline). Maar als ik Afrikaanse films kijk, dan lijkt het alsof mijn hart thuiskomt.

Westerse films zijn heel anders. Het gaat meestal om geld, bezit, macht, beroemdheid en strijd. Als ik dat vergelijk met de aspecten van het leven die centraal staan in Afrikaanse films, dan wordt een deel van mij heel blij en trots. Soms niet hoor, dan schaam ik me juist. Als het bijvoorbeeld gaat om uitsluiting van bepaalde stammen en individuen of over het goedpraten van vreemdgaan.

Maar dat geeft niet. Ik haal zelf de content uit de films die ik eruit wil halen. De films maken mijn roots sterker.

interview shafiki

Gaan er films over taboes?

Ja zeker, met name over taboe relaties. Bijvoorbeeld een man die verliefd wordt op een meisje van dezelfde clan. Of over een huwelijk zoals die van mijn vrouw en mij: een Afrikaanse man een blanke vrouw met een andere religie. Het zal een aantal generaties duren voordat die taboes verdwijnen. Er begint al wat te veranderen. Ik kon bijvoorbeeld wel gewoon mijn vrouw voorstellen. Dat is al veel beter dan eerst.

De traditionele films uit Nigeria gingen altijd over voodoo en Jezus. Je offert dieren, omdat de voorouders erom vragen. Je wordt bezeten door demonen, omdat je iets verkeerd hebt gedaan. Het gaat nog steeds wel over voodoo, maar romantiek neemt het over.

Veranderen Afrikaanse films gaandeweg?

Ze gaan steeds meer lijken op Hollywood films. Vroeger kon je met de familie rustig een Nollywood film kijken, zonder dat je de kinderen moest wegsturen. Nu kan dat niet meer, want in elke film zitten wel drie naaktscènes. Dat vind ik geen goede verandering. Maar de acteurs krijgen wel meer geld, dus dat is voor hun wel gunstig.

Welke film raad je me aan?

Suicide Mission vind je misschien wel interessant. Het is een oude film over een huwelijk, een scheiding, een nieuwe vrouw in huis en voodoo. Geen zorgen, de film is net zoals de meeste Afrikaanse films in het Engels.

Die staat genoteerd. De eerstvolgende keer dat ik zin heb om een film te kijken, sidder ik bij een voodoo verhaal. En ik ben ook benieuwd wat jij ervan vindt!

2 antwoorden
 1. Imane
  Imane zegt:

  Interessant! Ik heb zelf volgens mij nog nooit een (Zuid-)Afrikaanse film gezien maar ik vind films óver Afrika wel altijd super interesting. Wellicht ook iets voor jou? Paar goede titels waar ik nu op kom zijn Hotel Rwanda en Wit Licht. Misschien dat ik bovenstaande film ook wel ga zien, ben benieuwd! 🙂

  Beantwoorden
  • Britt
   Britt zegt:

   Ja he! Ik vond het ook heel interessant om te horen. Hotel Rwanda en Wit Licht ken ik zeker van naam, maar moet ik echt nog een keer kijken. Dank je wel voor de tip Imane! x

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *