Op visite bij Hindoenstaans gezin
Don’ts

Ben je weleens op visite geweest bij een Hindoestaans gezin? Als dit zo is, weet je dat regel nummer 1 is om je schoenen bij binnenkomst uit te trekken. Ik kan me persoonlijk niet voorstellen hoe het is om je schoenen in huis aan te houden. Wij zijn dat simpelweg niet gewend. Stel je voor dat je in de regen hebt gelopen, er zit modder aan je schoenen en dan loop je met dezelfde schoenen op het laminaat dat helemaal vlekvrij is. Vanuit het perspectief van de Hindoestaanse host weet ik dat het geen pretje is om aan de gast te vragen om de schoenen uit te trekken, dus nu je deze tip hebt, kan je proactief zelf je schoenen uittrekken. Dan heb je direct een goede eerste indruk gemaakt!

Daarna begroet je de ouderen, maar zeker niet bij naam! Een ‘dag meneer ‘of ‘dag mevrouw’ is al prima. Hindoestaanse jongeren zeggen meestal oom of tante tegen de ouders van het gezin waar zij op visite komen. Dus dat is ook nog een optie.

Als het goed is, krijg je meteen wat te drinken of eten aangeboden. Het is onbeleefd om dit te weigeren, tenzij je propje vol zit of als je bepaalde voedselallergieën hebt.

Dos

Na een (hopelijk) warm welkom wordt er wat gekletst. Onderwerpen zoals opleiding, werk en familie vallen altijd in de smaak. Het wordt gewaardeerd als je goed presteert op school, ambitieus bent en een goede band hebt met je familieleden. Leg hier dus wel nadruk op.

Schrik niet als er al snel wordt gevraagd of je getrouwd bent of trouwplannen hebt. Als je vrijgezel bent, bestaat er ook een kans dat waarschijnlijk de moeder van het gezin, een partner in gedachte heeft voor je. Dit voorstel kan je met een lach negeren of ontwijken, tenzij je wel geïnteresseerd bent.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je met een lege maag komt, want de kans is groot dat er gerekend is op je tijdens het avondeten.

Typisch Hindoestaans

Als je als Hindoestaan zijnde voor het eerst bij een ander Hindoestaans gezin op visite komt, zijn er enkele bijzonderheden. Er wordt bij het horen van je volledige naam vaak gevraagd of je familie bent van die of die. Als dit niet zo is, wordt er gevraagd waar je familie in Suriname heeft gewoond. Er bestaat een mogelijkheid dat het gezin een van je (verre) familieleden kent. Schrik niet, de wereld kan kleiner zijn dan je denkt.

Als je vrijgezel bent, wordt ook jij gekoppeld aan een andere Hindoestaan. Mijn zus werd eens gekoppeld aan iemand met de volgende kenmerken: ‘hij heeft een lichte huidskleur, hij heeft een koophuis en hij heeft een auto’. Mijn zus vroeg toen of hij bijvoorbeeld een baan heeft die hij zelf ook leuk vindt en of hij normen en waarden heeft. Dat zijn ten slotte toch ook goede kwaliteiten? Daar kreeg ze helaas geen antwoord op en blijkbaar was deze vraag niet helemaal gepast.

Als er verder geen gespreksstof meer is, is het altijd gezellig om bij te praten over de laatste Bollywood films of series op Zee tv (Indiaas tv kanaal).

7 antwoorden
 1. (Oud) Collega J.
  (Oud) Collega J. zegt:

  Is het niet jammer voor iemand die zo veel paar schoenen heeft dat je ze thuis niet kunt dragen? 😉
  En jullie doen niet perse aan pantoffels hè? Dat vind ik zelf altijd wel gezellig thuis…

  En die potentiële partner beschrijving is echt zeer hilarisch!

  Beantwoorden
  • Shalini
   Shalini zegt:

   Haha leuke J! Vaak genoeg naar buiten gaan om ze te showen 😉
   Ik ben het zo gewend, dat ik er echt niet mee zit.
   Pantoffels draag ik in de winter en anders gewoon slippers.

   Beantwoorden
 2. Tessa
  Tessa zegt:

  De vraag die je zus stelde is dus blijkbaar niet gepast, maar uiteraard wel belangrijk voor degene die hem stelt! Je blog gaat over do’s en don’ts. Dus; wel of niet deze vraag stellen? Aanpassen aan het gezin waar je op bezoek gaat is belangrijk en wel zo netjes, maar je wilt toch ook niet voorbij gaan aan je eigen normen en waarden of de dingen die jijzelf belangrijk vindt?

  Beantwoorden
  • Shalini
   Shalini zegt:

   Ik denk dat het gevoel een belangrijke rol speelt bij deze vraag. Als iemand je deze vraag stelt en je gevoel zegt: nee hier voel ik me totaal niet op mijn gemak, dan zou ik adviseren om te handelen naar je gevoel. Dit stijgt boven alles uit als je het mij vraagt.

   Beantwoorden
 3. Paul
  Paul zegt:

  Het is ook vies om na uren door de stad te hebben gelopen je schoenen binnen uit te trekken, van sommige mensen weet ik zeker dat ik liever heb dat ze hun schoenen aanhouden als ze bij me op bezoek zijn, zelf heb ik ook graag geen schoenen aan binnen, maar ik ga echt niet met zweetsokken rondlopen waar iedereen bij is, dus geen valse hygiëne graag en gewoon je voeten wassen en pantoffels/ schone sokken aan binnen….

  Beantwoorden
  • iemand
   iemand zegt:

   Dat is toch niet te doen Paul, als je voor het 1st bij iemand op bezoek gaat.
   en als je zo snel stinkende zweet voeten krijgt zou ik maar even bij de dokter langs gaan.

   Beantwoorden
 4. Monique-Irene
  Monique-Irene zegt:

  Leuk geschreven. Maar ik heb een vraagje: ik zie bij veel Hindoestaanse families, halve limoenen naast de deur liggen. Waar is dit voor als ik vragen mag? Groetjes, Monique

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *