verjaardag Britt

Mijn verjaardag vier ik het liefst groots, met vrienden en familie uit alle windstreken. Het feest is wat mij betreft pas echt geslaagd als de mensen die ik liefheb, hun comfortzone uitstappen en gesprekjes aanknopen met gasten die op bepaalde vlakken sterk van elkaar verschillen.

Ze hoeven elkaar niet helemaal te begrijpen, of aardig te vinden, als ze maar open staan voor een nieuw verhaal en een andere kijk. Ik schuifel dan tevreden langs bijzondere combinaties, zoals een vriend die nogal zweverig en alternatief van aard is en collega die juist bijster praktisch en zakelijk is ingesteld, of mijn modebewuste vriendin die babbelt met mijn neef die bijzonder weinig waarde hecht aan de huidige fashion trends.

Toen ging het mis

Maar ergens op mijn laatste verjaardagsfeest ging er toch even iets mis. De broer van mijn vriend N. vroeg aan hem wie een bepaalde persoon was. Mijn vriend antwoordde; ‘dat is een vriend van Britt, hij studeert filosofie.’ Deze zin ging daarna over van de ene gast op de volgende en toen hij langs drie gasten was gegaan, was de zin getransformeerd in; ‘pas op, hij is filosofisch!’

Nu kan het op een feestje wat vermoeiend zijn om diepzinnige gesprekken te voeren, dus een kleine waarschuwing lijkt niet ongepast. Maar het is wel zonde dat door het eenzijdige beeld dat was geschapen, een gesprek met hem al wordt vermeden. Zo weten ze nooit dat hij extreem intelligent is, ik denk zelfs misschien wel de volgende Albert Einstein, die ook nog eens grappen maakt, kritisch kijkt naar het geloof van zijn ouders…. Dat had dus toch een boeiend gesprek kunnen worden.

Het gevaar van het vertellen van 1 verhaal

Een verhaal over de ander is nooit zo volledig en genuanceerd als het verhaal dat de ander over zichzelf zou vertellen. Een tijdje terug bekeek ik over dit onderwerp een indrukwekkende Tedtalk van een Nigeriaanse schrijfster genaamd Chimamanda Ngozi Adichie. Zij vertelt over het gevaar dat schuilt in het vertellen van a single story over een ander persoon of een land:

Chimamanda Ngozi Adichie

Chimamanda Ngozi Adichie

‘Het vertellen van 1 verhaal maakt dat dat ene verhaal het hele verhaal wordt. Eenzijdige verhalen creëren stereotypes. En het gevaar van stereotypes is niet dat het niet waar is, maar dat het incompleet is. Het berooft mensen van hun waardigheid, door hun vele kanten en ervaringen af te vlakken. Het maakt de erkenning van gelijkwaardigheid onmogelijk en benadrukt het verschil i.p.v. de overeenkomsten.’

In haar praatje haalt Chimamanda mooie, ontroerende en grappige voorbeelden aan. Ze eindigt haar verhaal met het benadrukken van de waarde en kracht van het vertellen meer en verschillende verhalen. Ik vind het een heel inspirerend en leerzaam fimpje, dus raad je aan om te gaan kijken naar The danger of a single story! Het duurt 18 min, maar je zou willen dat het twee keer zo lang duurt.

Schrijf nadat je het filmpje hebt gezien in de commentbox hieronder welk eenzijdige verhaal jij zou willen dat wordt aangevuld!

 

2 antwoorden
 1. Myrthe
  Myrthe zegt:

  Wat een mooie opener dit Britt.
  Ik heb deze TedTalk ook gezien en vond het erg indrukwekkend.
  Het is jammer om te zien dat mensen soms bang zijn om een stapje verder te zetten in hun denkpatroon en open te staan voor nieuwe inzichten.
  Maar dit soort blogs en video’s helpen hopelijk bij het creëeren van meer openheid!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *