Pastinaak

Met kromme handen zet ik mijn fiets op slot. De winter is nog niet eens echt ingetreden en ik begin nu al last te krijgen van winterhanden. Voorzichtig strek ik mijn vingers en kan niet wachten tot ik binnen mijn handen even kan warmen aan een kop thee. Die warmte die ik zoek werkt door op alles.

Zodra het buiten kouder wordt krijg ik steeds meer behoefte aan winterkost; stampotten, suddervlees en zelfgemaakte soepen. Wie niet?

Naast de fysieke warmte van voedsel krijg ik ook meer behoefte aan mentale warmte. Door de kou breng je toch meer tijd binnen door en hoe kun je die tijd beter doorbrengen dan met vrienden? Nou; door met vrienden samen te eten!

Met regelmaat zitten er mensen bij mij aan tafel en vaak maak ik dan soep. Makkelijk om van te voren klaar te maken, gezond en leuk om mee te variëren. Nog een groot voordeel van soep is dat je het makkelijk kunt invriezen, dus ik zorg altijd dat ik meer dan genoeg maak!

Ingrediënten
  • 2 wortels
  • 2 middelgrote uien
  • 800 gram pastinaak
  • Stuk verse gember (stuk van 2-3cm)
  • 2 tenen knoflook
  • Olijfolie
  • 2 kippen bouillonblokjes
  • Verse koriander
  • Zout en peper

Stap 1
Schil de wortels en snijd ze in dikke plakken.

Stap 2
Pel de uien, schil de pastinaak en gember en snijd dit allemaal grof. Pel de tenen knoflook en snijd ze in plakjes.

Stap 3
Zet een grote pan op matig vuur en doe er 2 eetlepels olijfolie in. Doe alle gehakte en gesneden ingrediënten erbij en roer ze met een houten lepel door elkaar. Leg het deksel schuin op de pan en laat 10 minuten op het vuur staan, tot de wortels zacht zijn, maar nog wel vorm hebben, en de uien goudbruin zijn.

Stap 4
Los de bouillonblokjes al roerend op in 1,8 liter kokend water en giet het vocht bij de groenten. Roer de soep en breng hem aan de kook. Zet het vuur wat lager en laat de soep, met het deksel op de pan, 10 minuten zachtjes pruttelen.

Stap 5
Pluk onderwijl de korianderblaadjes van de steeltjes en doe deze in een bakje.

Stap 6
Breng de soep met zout en peper op smaak. Pureer de soep met een staafmixer. Schep de soep in kommen en strooi er wat korianderblaadjes op. Klaar is kees!

Tip: Zelf vind ik het erg lekker om er ook nog wat stukjes zachte honing-geitenkaas overheen te strooien!

Eet smakelijk!

Bron foto: thefoodcase.nl

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *