penkat silat

De eerste keer dat ik kennismaakte met Pencak Silat was op een Indische avond. Ik zat geboeid te kijken naar de soepele bewegingen van de groep, die gekleed was in traditionele kleding en live begeleid werd met traditionele muziek. Wat me bijbleef van de demonstratie was dat het vooral allemaal erg sierlijk was. Eerder een ingestudeerde dans dan een écht gevecht, ook al gebruikten ze stokken en dolken om het uit te beelden. Het leek zo op het eerste gezicht niet gevaarlijk. Een wat oudere, Indische man die naast me zat tikte me aan en zei: ‘Mooi hè, Pencak Silat is van de oude, echte krijgers. Zo leren ze je dat hier niet meer’. ‘Krijgers?’ dacht ik toen.

pencaksilat optreden

Pencak silat optreden

Na wat navraag en onderzoek kwam ik erachter dat de traditionele Indonesische zelfverdedigingskunst duidelijke invloeden heeft uit Indiase en Chinese vechtsporten. Er wordt gezegd dat het ontstaan is door het bestuderen en nadoen van bewegingen van dieren. Dat werd vervolgens geperfectioneerd en gebruikt voor militaire training.

pencak silat in water

Deze technieken kunnen niet getoond worden tijdens wedstrijden omdat ze dodelijk zijn of ernstige schade toebrengen. Schijn bedriegt dus, die dans die getoond wordt tijdens demonstraties.

pencaksilat oud

Pencak Silat was niet beperkt tot een bepaalde religie of sociale klasse. Vrouwen werden aangemoedigd om zichzelf te leren verdedigen en konden de masterstatus, Pendekar, krijgen. Hoewel vooral de fysieke tak van Pencak Silat in Europa bekend is, heeft het een rijkdom aan mentale en spirituele elementen die gericht zijn op innerlijke rust en balans. Energie, ademhaling, chakra, mantra’s en meditatie horen hier allemaal bij. Zowel de fysieke als de mentale aspecten worden bereikt door training. Er is ook plek voor het bovennatuurlijke binnen Pencak Silat, zoals innerlijke kracht en onkwetsbaarheid van het lichaam. Hoe dit door training bereikt wordt moet men ondervinden. Zo blijft de harde krijgskunst Pencak Silat met sierlijkheid en mystiek omhuld…

Wil je Pencak Silat zien? Kijk dan de aflevering van Fight Quest!

https://www.youtube.com/watch?v=m2py-S8tcng

Bronnen tekst en afbeeldingen: en.wikipedia.org, gutsanduppercuts.tumblr.com, commons.wikimedia.org/, www.kiranagroup.com en fineartamerica.com

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *