peuyeum cake

Peuyeum, ook wel tape of tape singkong genoemd, is gegiste cassave. Je kunt er een pasta van maken en het verwerken in gerechten, alcoholische drank van maken, maar mijn voorkeur gaat uit naar cake.

De eerste keer dat ik peuyeum cake proefde was uiteraard bij mijn oma thuis. Ik vroeg haar of we deze een keer samen konden maken. Het is de eerste cake die mijn oma mij heeft geleerd. Tijdens de les cake bakken vroeg ik oma naar allerlei andere recepten. Bijna alle cakes en koekjes bevatten uiteraard boter, suiker en eieren.

Er is echter één ingrediënt waarvan ik niet had verwacht dat het net zo vaak voorkomt in al het lekkers dat oma bakte: rum! Dát werd dus bij elk bezoek aan oma met de paplepel ingegoten..

“Dát werd dus bij elk bezoek aan oma met de paplepel ingegoten…”

Ingrediënten

  • 1 mandje peuyeum (tape manis, verkrijgbaar in de diepvries bij aziatische supermarkten)
  • 200 g cakemeel
  • 200 g suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker (16 g)
  • 250 g roomboter
  • 6 middelgrote eieren
  • 3 eetlepels bruine rum
  • Snufje zout
  • Bloem

Stap 1
Roomboter mixen totdat deze helemaal fijn is, beetje zout erbij als het ongezouten boter is. De suiker en vanillesuiker erbij doen en mixen totdat de suiker versmolten is met de boter.

Stap 2
De strengetjes (harde stukjes) uit de peuyeum halen, de peuyeum helemaal fijnmaken.

Stap 3
Als het mixen klaar is, alvast de oven voorverwarmen op 170 graden.

Stap 4
De eieren één voor één bij het mengsel doen, terwijl de mixer aanblijft. Als hij goed gemixt is

Stap 5
Stoppen met mixen en de cakemeel erdoorheen roeren. Peuyeum erdoorheen roeren, als laatste de rum erbij.

Stap 6
Schaal invetten met boter, bloem eroverheen. De losse bloem uit de schaal schudden. Mengsel in schaal doen en verdelen. Op één hoog, in het midden van het rooster plaatsen. Ongeveer 50 minuten op 170 graden bakken. Check of de cake gaar is door een satéprikker erin te steken, als de satéprikker er droog uitkomt is de cake gaar.

Warm uit de oven serveren is zeker aan te raden!

Bron afbeelding: door Chitra

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *