putu ayu

Putu ayu is gestoomde groene cake versierd met kokos. Zoals alle Indische en Molukse koekjes heb ik deze van mijn oma geleerd. Of eigenlijk kan ik het niet echt leren noemen. Ze gaf me het recept op een post-it met de volgende woorden: ‘Dit is zo simpel om te bakken, dat kan je zelf wel.’ Zo gezegd, totaal niet zo gedaan. De eerste keer dat ik putu ayu ging maken heeft oma helaas niet meer kunnen meemaken. Ik gok dat als oma erbij was geweest ze binnen vijf minuten de regie in de keuken had overgenomen, om mama en mij te behoeden voor een aantal mislukte ladingen.

De tweede keer dat ik putu ayu ging maken verliep moeite- en vlekkeloos. Om te zorgen dat jullie de eerste keer al in een handomdraai deze cakejes op tafel kunnen zetten, volgen onderaan het recept nog een aantal tips!

Ingrediënten witte gedeelte (klapper)
  • 250 gram kokos
  • 2 volle eetlepels rijstemeel
  • ½ kopje lauw water

Stap 1
Alles mengen en stevig in de vormpjes drukken.

Ingrediënten groene gedeelte (pandan)
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 4 eieren
  • 250 gram suiker
  • 1 kopje santen
  • Mespuntje zout
  • ½ flesje pandan pasta

Stap 2
De santen maak je door warm water bij geraspte kokos te doen. Vervolgens knijp je de geraspte kokos goed uit en de vloeistof die hieruit ontstaan is santen.

Stap 3
De eieren met de suiker mixen, vervolgens het meel erbij doen.

Stap 4
De santen eerst volledig laten afkoelen voordat je hem toevoegt aan de rest. Wanneer dit goed gemengd is, de pandan pasta erbij doen en zorgen dat alles mooi egaal groen is. Dit mengsel is genoeg voor ongeveer 70 vormpjes. Vul de vormpjes voor 1/3 en laat ze 10 minuten stomen in een stoompan.

Tip 1
Gebruik het ene vormpje om de kokos (klapper) in het andere vormpje te drukken. Het is best veel werk om het kokosmengsel in de vorm te drukken. Wat het een stuk makkelijker maakt is om een beetje kokos in een vorm te doen, en een ander vormpje te gebruiken om het aan te drukken.

Tip 2
Vul de vormpjes tot 1/3 of maximaal de helft. Als je een platte onderkant wilt hebben, hou dan 1/3 aan. Bij het stomen en gaar worden zet het mengsel namelijk uit.

Tip 3
Open de stoompan niet om tussentijds te checken, dan duurt het veel langer en heb je kans dat het mislukt. Check pas na de stoomtijd met behulp van een satéprikker of alles gaar is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *