Ghee

Wat mensen in India al zo’n 5000 jaar geleden ontdekten, begint nu ook hip te worden in Nederland: koken met geklaarde boter oftewel ghee (spreek uit als ‘ghi’)!

Gemaakt van roomboter, maar ontdaan van vocht, zouten en eiwitten. Hierdoor is het geschikter om verhit te worden op hetere temperaturen (250°C!!), dus ideaal voor bakken en frituren. Daarnaast is de ghee langer houdbaar, wel tot een jaar! Naast dat het cholesterol verlagend is, is het ook geschikt voor eiwit en lactose intolerante mensen, aangezien de roomboter ontdaan is van de melkbestanddelen en eiwitten. Goed om te weten is dat ghee een karakteristieke geur en smaak heeft, die verschilt van roomboter. Ik kan de geklaarde boter het best typeren als ‘zoetig’.

Ben jij overtuigd om meer te gaan koken met dit geweldige goedje uit de Ayurvedische keuken (gezondheidsleer uit het Hindoeïsme)? In de winkel lopen de prijzen aardig op, terwijl het super makkelijk is om zelf ghee te maken. Hierbij het recept!

Benodigdheden
 • roomboter (ongezouten)
 • steelpannetje met dikkere bodem
 • lepel
 • koffiefilter
 • trechter
 • schoon weckpotje/jampotje

benodigdheden ghee

Bereiding
 • Roomboter in steelpan op laag vuur langzaam laten smelten tot er een schuimlaagje verschijnt op de gesmolten boter.

ghee 3 in 1

 • Deze met de lepel zo veel mogelijk blijven weghalen.
 • Na 20 minuten zijn de melkbestanddelen gezakt naar de bodem en kun je de roomboter geur goed ruiken. Je kunt nu het vloeibare gedeelte met behulp van de trechter met de koffiefilter in het potje gieten.
 • Laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna het potje goed afgesloten bewaren. Het potje hoeft niet per se in de koelkast bewaard te worden.

Gebruik de ghee ter vervanging van het vet dat je normaal gebruikt om mee te koken, bakken of frituren.

ghee 5

Bron afbeeldingen: gemaakt door Priya

3 antwoorden
 1. Marjolein kooistra
  Marjolein kooistra zegt:

  Het is natuurlijk altijd het leukst en vaak het lekkerst (afhankelijk van de kwaliteit vd ingrediënten natuurlijk) om zelf iets te maken. Maar als je denkt toch een beetje veel werk die ghee zelfmaken, dan kun je altijd de ghee van kaasmaker jan Dirk van de Voort uit Lunteren kopen. Zijn ambachtelijk , biologische verkregen ghee is in de eko winkels zoals Gimsel in de groene passage in Rotterdam te vinden.

  http://www.remeker.nl/de-kaas/remeker-ghee/

  Van der Voort is een gedreven kaasmaker die alles overheeft voor zijn koeien en product.

  Hartelijk groet,

  Marjolein
  Rotterdam

  Beantwoorden
 2. Ina Bihari
  Ina Bihari zegt:

  Hey Priya,

  Wat leuk dat je ook nog ghee zelf hebt gemaakt! Ik weet dat je het heel leuk vindt om heel veel dingen zelf te maken zoals: brood, muesli, jam, sambal,lekkernijen zonder suiker (die zijn erg lekker hoor!!) en nog veel meer. Je kan heerlijk koken, dat zeg ik uit ervaring want ik mag het allemaal proeven!
  Ik kom binnenkort jouw ghee proeven, oké?

  En heel veel succes met Miss Mengelmoes.
  Ik ben trots op je,

  Kusjes,
  je moeder Ina Bihari

  Beantwoorden
 3. Mirjam
  Mirjam zegt:

  Dank voor deze duidelijke uitleg. Dit ga ik zeker maken. De rest van je website ga ik ook zeker bekijken. Ben erg benieuwd naar andere recepten.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *