kisir

Als Rotterdammer kan het bijna niet anders dan dat je elke dag een grote verscheidenheid aan keukens tegenkomt. Alleen al op mijn weg naar school liggen tentjes van minstens tien verschillende nationaliteiten. Mij hoor je niet klagen, des te meer makkelijke gerechten ik kan uitzoeken! Zo ook dit gerecht, dat ik van de Turkse vrouw van mijn oom heb mogen leren maken.

Kisir is een salade met bulgur (graankorrels, een soort couscous) dat (koud) als voor- of bijgerecht geserveerd kan worden. Het is lekker, heeft een hoge voedingswaarde en is ontzettend snel klaar. Je kunt er ontzettend makkelijk wat van maken naar eigen smaak maar in deze blog deel ik het recept dat ik zelf altijd gebruik.

Benodigdheden:

 • 1 glas (fijne) bulgur
 • 1 glas warm water
 • 2 grote tomaten
 • 1 komkommer (als het een hele grote is, kun je ook de helft of 3 kwart gebruiken)
 • 1 kleine ui
 • 2 of 3 bos-uien
 • 1 teentje knoflook
 • 1 eetlepel tomatenpuree
 • (olijf)olie
 • Granaatappelsiroop (nar ekşisi)
 • Bosje peterselie
 • Peper en zout

Stap 1
Allereerst doe je de bulgur en het water bij elkaar in en een kom of pan die je afdekt. Dit laat je staan totdat het water is ingetrokken, dat duurt zo’n 10 a 15 minuten. Ondertussen kun je aan de slag met de rest.

Stap 2
Snijd de ui in kleine stukjes, rasp het teentje knoflook fijn en bak het bij elkaar even in olijfolie totdat de ui zacht wordt. Je kunt hiervoor ook gewoon zonnebloemolie gebruiken maar olijfolie is natuurlijk gezonder. Terwijl de ui aan het bakken is, kun je vast de komkommer, tomaten, peterselie en bosui in kleine stukjes snijden. Bij de bosui haal ik meestal het bovenste blad of de twee bovenste bladen er eerst af alvorens ik ze in kleine ringetjes snijd.

Stap 3
Wanneer de ui zacht is doe je de tomatenpuree erbij en wat zout en peper. Dit laat je heel even 1 a 2 minuten bakken en dan kun je het van het vuur halen.

Stap 4
Als het water ondertussen ingetrokken is, kun je het mengsel bij de bulgur doen en het geheel goed mengen. Ook de peterselie, komkommer, tomaten, bosui en het granaatappelsap kunnen er nu bij. Het granaatappelsap kun je naar eigen smaak toevoegen (het heeft een zurige smaak) maar als je dat moeilijk vindt de eerste keer, kun je uitgaan van 50 ml. Ik zelf doe altijd maar wat en tussendoor proef ik gewoon. Hierna ben je klaar!

Variatie tip
Zoals ik eerder al zei kun je hier heel makkelijk iets leuks naar eigen wens van maken. Laat je fantasie vooral de vrije loop gaan, maak er iets van jezelf van.

Je kunt bijvoorbeeld ook munt toevoegen als je dat lekker vindt. In plaats van granaatappelsap kun je ook limoen- of citroensap gebruiken. Ook kun je in plaats van tomatenpuree, paprika- of peperpuree gebruiken en je als je houdt van bepaalde kruiden, gooi ze er gewoon bij. Houd je van paprika en courgette door je gerecht? Doe het erbij en geniet van je eigen bulgursalade.

Eetsmakelijk! ☺

Heb jij nog tips over welke andere ingrediënten je kunt toevoegen aan de bulgursalade?

Bron afbeelding: www.thuisafgehaald.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *