Malta

Waarschijnlijk denk je bij Malta direct aan het Eurovisie Songfestival (douze points) of Maltesers (chocoballetjes). Ik ben er geweest en kwam erachter dat dit land veel meer te bieden heeft! Hieronder een reisverslag en natuurlijk foto’s!

malta bootjes

Mengelmoes Malta

Malta is in de loop der tijd door verschillende landen veroverd, onder andere vanwege de gunstige ligging in het Middellandse Zeegebied en het aangename klimaat. De Romeinen, Ottomanen, Fransen, Italianen en Britten waren allen ooit trots bezitter van het eiland. De kolonialistische invloeden hiervan zijn nog steeds terug te vinden in de architectuur, de plaats- en straatnamen en het eten.

Malta gebouwen

Ken aaj hef de bil plies?

Engels is naast het Malti (een mengelmoes van Arabisch, Engels en Italiaans) een van de officiële talen van het land. Dus dit was weer een geweldige gelegenheid om heerlijk Engels met dat typische Nederlands tintje te spreken; ‘ken aaj hef u tjikkenselut plies?’ of ‘its goed wedder toedee, he?’ (want voor ‘he’ is geen goede vertaling in het Engels, dus gewoon halsstarrig blijven gebruiken alsof mensen het snappen :D) of ‘alsjeblieft’ (want ook hier is geen goed Engels woord voor).

Bjoetifoel piepel

Persoonlijk vond ik de Maltese mensen prachtig om te zien. Het is duidelijk dat veel Maltezers waarde hechten aan een nette verschijning. De meeste vrouwen lopen op hakken, hebben flink wat make-up op en dragen nette jurkjes. Daarnaast zijn hardlopers niet weg te denken uit het straatbeeld. Je kunt langs de mooie boulevards dan ook prima hardlopen. Maar goed dat ik mijn knalroze rakkers ingepakt had. Het viel mij echter wel op dat de Maltesers zelden vrolijk kijken en je vaak niet gegroet of zelfs maar aangekeken wordt als je een winkel binnenstapt. Wellicht dat ze daarom zo mooi zijn, want van lachen krijg je immers rimpels ;-).

Doe joe wanne go bek?

Ik zou Malta wel aanraden als vakantieland, alhoewel het niet het eerste land is waar ik aan zou denken.  Malta krijgt van mij een 7 op een schaal van 10, om de volgende redenen. Het is dichtbij, dus een korte reistijd, maar toch heel anders en mooi. Er is daarnaast genoeg te doen op het eiland. Zo kun je een cruise maken door de havens en meer te weten komen over de rijke historie van het eiland (Malta Experience, Malta Hop on Hop Off Sightseeing bus). Je kunt genieten van een mooie straatbeeld en last but not least shop till you drop in alle Spaanse en Italiaanse kledingwinkels die wij in Nederland niet hebben!

Malta balkonnetjes

Bron afbeeldingen: door Priya

 

1 antwoord
  1. Jalene
    Jalene zegt:

    Perdedor, gràcies!! Una abraçada guapu!Elur, ui… si… pobres barcelonins! Pensa que quan nosaltres ens quedem sense llum no tenim pas tants problemes i, ara! Una abraçada! Pujim que no surti d’aquí, però l’endemà ell em va guanyar més d’un cop!Clint, et juro que vaig guanyar jugant net! A TOTS, QUÈ ESPEREU? Que no us agrada el vostre bloc? Que no us en sentiu orgullosos! Visca els blocs que es!iivrm!!!!!c!!!!!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *