Om 09:15 een saai en onsamenhangend college in Leiden is zwaar. ‘Ik wil hier helemaal niet zijn, ik wil slapen!’ En zo droom ik weg. Uit de donkere collegezaal naar de zonnige Autoroute du Soleil in Frankrijk, langs de Spaanse kust, terug naar het magische Marokko.

Omdat mijn vorige fotoblog en mijn vakantiefoto’s en verhaaltjes op instagram in de smaak vielen, besloot ik om mijn afgelopen zomervakantie in Marokko met jullie te delen met nóg een fotoblog (jeeej). Wat zeg ik, één fotoblog? Het worden er maar liefst drie. Laat me je meenemen op een typische ‘Mocro-reis’ naar een excentriek, maar prachtig land, natuurlijk met de auto ;)!

Last-minute

Iets waar Marokkanen over het algemeen veel talent voor hebben, is het maken van last-minute beslissingen. 2,5 week voor vertrek kregen wij van mijn vader te horen dat we naar Marokko zouden gaan. Samen met mijn oom en zijn twee dochters vertrokken wij op een woensdagochtend om 08:00, veel later dan de geplande 05:00, richting de zon. Mijn broertje, ouders en ik in onze oude Leon met een lege airco, het vullen in Marokko is immers goedkoper. Zij in een nog niet zo oude Audi met luxe leren stoelen en een sportstand.

Omdat wij de laatste keer in Marokko een auto hebben ingevoerd, lag onze dakkoffer daar nog. Deze zomer hadden we dus voor op de heenweg geen dakkoffer, maar daar is gelukkig een oplossing voor: het Marokkaanse dakpakket. Men neme een stel dakdragers, bevestig daaraan een hekje dat je ergens vandaan haalt, leg je bagage erop en pak het in met zeil en touw. Next stop: België, en ik mocht rijden tot daar, spannend!

Marokko auto en pauze

België + Frankrijk

Ook langs de weg kwamen we met allerlei creatieve ideeën. In België was het tijd voor ontbijt. Niet bij de La Place, maar naast de luchtpomp met ons eigen eten en drinken. Voor het avondeten had mijn moeder in Nederland vlees klaargemaakt dat we in Frankrijk naast een (niet zo smakelijk restaurant) op een wegwerpbarbecue hebben gelegd en samen met een hele simpele maar lekkere aardappelsalade hebben opgegeten. Enkele files, gebed- en koffiepauzes en dutjes later kwamen we ’s nachts in Zuid-Frankrijk aan bij een oom waar we alleen de nacht zouden doorbrengen.

Marokko sate

Nog meer last-minute

Mijn oom en tante stonden erop dat we niet de ochtend erop vertrokken maar nog de middag bij hen doorbrachten. Mij hoorde je niet klagen, want er was een kat in het huis en een zwembad in de tuin. Maar we hadden een bootticket voor de volgende ochtend en mijn vader is geen nachtrijder. Maar, creativiteit en last-minute gaan goed samen. Mijn oom uit Frankrijk besloot om gewoon mee te gaan naar Marokko. Dan konden hij en mijn vader samen rijden en zouden we de boot perfect op tijd halen. Ik verhuisde naar de comfortabele Audi waar nog een plekje vrij was en mijn oom ging naast mijn vader zitten. Rond 20:00 vervolgden wij onze reis verder naar het zuiden.

Marokko 1 poesje en zwembad

Spanje

De eerste keer dat wij Spanje volledig in het donker zijn doorgereden is God zij dank veilig en zonder problemen gegaan. De koffiepauzes waren inmiddels vervangen door Redbullpauzes en ’s ochtends ontbeten we in een restaurant waar we drie jaar eerder toevallig avond gegeten hadden.
Snel daarna kwamen we aan op de haven in Almería waar we onze lotgenoten uit verschillende delen van Europa troffen. We zagen meer originele ‘dakpakketten’, maar ook gewoon nette auto’s zonder al te veel gedoe en natuurlijk de stereotype, extreem beladen busjes waarin je in zeldzame gevallen een klein beetje beenruimte vindt.

Mijn oom uit Frankrijk had natuurlijk nog geen bootticket, dus die moest hij ter plekke zien te boeken. Wij hadden een Spaanse ferry naar Melilla. Dat is een Spaanse exclave naast Nador, de stad waar ons familie-huis staat. Mijn oom uit Nederland echter had tickets met een Marokkaanse ferry direct naar Nador die wat later vertrok. Beide boten zaten vol, maar met een extraatje voor in eigen zak kon mijn oom toch mee op de Marokkaanse ferry.

Marokko auto's

 

En dan… Marokko!

Ik verhuisde dus weer terug naar de inmiddels super warme Leon. De zon was al lang doorgebroken en het zweten maakte het wachten op de boot vreselijk. Ik vind de wachtplaats op de haven één van de vreselijkste plekken ter wereld. Het is warm, het stinkt, het is er vies, mensen kijken je raar aan… Ik was dan ook opgelucht toen ik achter het stuur mocht zitten om aan boord te rijden.

Mijn vader en ik zijn allebei zeeziek dus we waren blij dat we de ‘rapido’-boot hadden die er maar vier uurtjes over doet. Normaal doe je er het dubbele over en daar heb ik de gillende kinderen op de boot niet bij meegeteld.

Marokko tafel en schoentjes

Toen we aanmeerden in Melilla en de boot uit reden, moesten we nog door de Marokkaanse douane heen. We hebben daar in de hitte een schandalige 5,5 uur in de file gestaan op een plek waar je niks had, omdat ze bij de douane langzaam waren. Een Spaanse agent vertelde ons dat de Marokkaanse douaniers het expres doen om ons een les te leren en voortaan via Nador te reizen. Iemand anders echter zei dat het kwam door extra alertheid in verband met terrorismedreiging. Ik weet niet wat waar is, misschien allebei, maar enorm opgelucht was ik toen ik eindelijk de controlehokjes en Marokkaanse vlaggen voor me zag. Ondanks het lange wachten overviel een enorm gelukzalig gevoel van nostalgie me, die zich de afgelopen twee dagen had opgebouwd langs de snelwegen. Ik zou wat maken van deze vakantie.

Marokko bijna daar

Heb jij zelf wel eens zo’n lange reis met de auto gemaakt? Zou je het misschien ooit zelf willen doen? Of wacht je op de andere blogs om te kijken of het überhaupt wel de moeite waard is 😉 ? Let me know and stay tuned! ☺

1 antwoord
 1. Erik
  Erik zegt:

  Beste imane,
  Een paar vrienden en ik willen in de zomer een roadtrip maken naar Marokko, gewoon lekker de auto pakken en naar de zon rijden. Maar ik kan nergens vinden hoe duur dat ongeveer is (wat betreft tol en ook de oversteek naar marokko).
  Weet jij dus hoe lang je onder weg bent, wat de kortste route is en wat het ongeveer kost?

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *