Met meer dan 600.000 inwoners met 173 verschillende nationaliteiten kun je wel zeggen dat Rotterdam een stad van diversiteit is. Als Rotterdammer in hart en nieren leid ik jullie graag rond! Hieronder vind je 3 leuke wandelroutes om multiculti Rotterdam te leren kennen.

Wandelroute West

Wandelroute West

Rotterdam West is qua buurten erg divers. Zo loop je op het ene moment door een drukke winkelstraat met slagerijen, juweliers en toko’s en het volgende moment sta je in een wijk met mooie herenpanden. De West-Kruiskade is zo’n winkelstraat. Aan het begin ervan vind je ‘Chinatown’ met restaurants vol met Chinezen (en dan weet je dat het eten goed is!), kappers en Chinese supermarkten. In het wijkpark ‘Het Oude Westen’ tref je regelmatig Chinezen die Tai Chi aan het beoefenen zijn.

West-Kruiskade

Toko’s op de West-Kruiskade.

Parallel aan de Westkruiskade vind je de Nieuwe Binnenweg, een lange straat vol winkels, restaurantjes en cafeetjes. Een groot deel van de straat is onlangs vernieuwd.

De Nieuwe Binnenweg

De Nieuwe Binnenweg

Wanneer je de nieuwe Binnenweg uitgelopen bent, kom je uit op de Schiedamseweg waar je je multiculti hart verder op kan. Vergeet dan vooral niet even te stoppen bij een van de oudste en meest magische plekjes van Rotterdam, namelijk Historisch Delfshaven.

Historisch Delfshaven

Historisch Delfshaven

Mijn boodschappen doe ik een stukje verder op de drukke en gezellige zaterdagmarkt op het Visserijplein. Ik geniet met volle teugen van alle geuren en kleuren die op me afkomen. Regelmatig is hier op zondag ook een vlooienmarkt te vinden.

Visserijplein

Visserijplein

In Rotterdam West staat verder bekend om zijn spreuken die op verschillende plekken te vinden zijn in de stad. Zo ook op de bibliotheek op het Visserijplein. Mijn hart maakt steeds weer een sprongetje bij het zien ervan.

Spreuk in straatbeeld van Delfshaven

Spreuken in het straatbeeld van Delfshaven

Wandelroute Centrum/Noord

Wandelroute centrum noord

Met de onlangs geopende Markthal heeft Rotterdam er weer een pronkstuk bij. Een prachtig gebouw met een fantastisch mooi plafond en uiteraard veel verschillende winkels en eetgelegenheden. Van tapas en sushi tot gebakken vis en donuts.

De nieuwe Markthal

De nieuwe Markthal

Ben je uitgegeten dan loont het zeker de moeite om een kijkje te nemen in het Noorden van Rotterdam. Via de Jonker Fransstraat, het Noordplein en langs de Rotte kom je terecht op de Zwart-Janstraat en het hippe en vernieuwde Zwaanshals. Hier vind je naast multiculti winkeltjes ook veel mode en trendwinkels, waaronder tweedehandswinkels en kookwinkels (jeej!). Daarnaast kun je ook hier genieten van straatkunstwerken. Verder staat het Oude Noorden bekend om de voor-Oorlogse panden, die gelukkig intact zijn gebleven!

Zwaanshals

‘Urbanknitting’ op de Zwaanshals

Wandelroute Zuid

Wandelroute Zuid

Rotterdam-Zuid heeft ook veel te bieden. Beginnend bij de Kop van Zuid; de Wilhelminapier met peperdure penthouses, historisch Hotel New York, visrestaurant Las Palmas, bioscoop Lantaren Venster en de Cruise Terminal. Via je de Wilheminapier kun je over een bruggetje naar Rotterdams schiereiland Katendrecht lopen en kom je uit op het vernieuwde en hippe Deliplein met mooi gekleurde lampjes. Hier kun je heerlijk eten en shoppen.

Deliplein

Deliplein

Als je dan toch op Katendrecht bent, loop dan ook even langs ‘de SS’. Een stoomschip, helemaal passend genaamd ‘Rotterdam’, dat omgetoverd is tot hotel met verschillende restaurants en bars. Vergeet vooral niet te genieten van het uitzicht dat je hebt over de Maas en de skyline van Rotterdam.

De SS Rotterdam met links de Maastunnel

De SS Rotterdam met links de Maastunnel

Net buiten Katendrecht ligt het Afrikaanderplein, waar je elke woensdag en zaterdag een gezellige en multiculti markt hebt. Verder gelopen over de Putselaan kom je uit op de Beijerlandselaan en in het verlengde daarvan de Groene Hilledijk. Deze winkelstraten zijn onlangs opgeknapt en omgedoopt tot ‘Winkelboulevard Zuid’. Achter de winkelboulevard vind je verborgen schatten vinden zoals een hammam en de mandir (Hindoestaanse tempel).

Bijerlandselaan

Winkelboulevard Zuid: de Beijerlandse laan en de Groene Hilledijk

Winkelboulevard Zuid: de Beijerlandse laan en de Groene Hilledijk

Mijn grootste verborgen schat van Rotterdam Zuid is de fiets- en wandeltunnel door de Maas naar Rotterdam West. Dat magische gevoel wanneer ik de tunnel uitloopt en tegen de Euromast en de ‘Chinese boot’ met supermarkt en restaurant aanloop. I love it!!!

Ben je nog niet uitgewandeld? Download dan de Rotterdam Routes app voor meer mooie wandelroutes door Rotterdam!

Bronnen foto’s: wilcozpics.wordpress.com, www.downtownrotterdam.nl, www.easygoingrotterdam.nl, www.west8.nl, www.openbarekunst.nl, www.domusweb.it, www.stukjerotterdam.nl. rotterdamthroughmylens.blogspot.nl, www.europaomdehoek.nlwww.zuidstad.nl en www.rotterdam-nieuws.nl.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *