Mannen roepen me na op straat: ‘’mooi rood is niet lelijk’’. Vrouwen zijn jaloers maar vragen “werd je niet heel erg gepest op de lagere school vanwege je haarkleur?” (Nee)

Ergens kan ik niet wachten tot ik grijs ben. Dat ik niet meer wordt gedefinieerd door mijn rode haar. Maar het is nou eenmaal een onderdeel van me. Ook als ik grijs ben blijf ik rood.

Al dat rode haar heeft me niet per se gemaakt tot wie ik ben. Ik geloof niet in de generaliserende feiten en verhalen over roodharigen. Net als de stereotypering van blondines zijn de meeste van deze verhalen fabels. Maar je uiterlijk bepaalt wel hoe vreemden op je reageren. Met platina blond haar reageren mensen anders op je dan wanneer je donkerblond bent.

Mensen zijn gefocusseerd op uiterlijk (kleding, houding, haarkleur, lach). Dat is namelijk het eerste wat je ziet van iemand anders. Wanneer je elkaar langer kent merk je niet meer dat ze donkerblond of rood haar heeft, dat hij een grote neus heeft of een donkere huidskleur. Je gaat ze ervaren als mensen, als wezens die bestaan zonder uiterlijk.

Soms zit ik met mijn moeder op de bank en kijken we TV en overkomt mij een vreemd gevoel: ‘’wie is dit, hier naast mij? Wat zit er in dat lichaam? Wat denkt ze nu? Wie is mijn moeder?’’

Mijn moeder

Mijn moeder

Mijn moeder is niet haar haar wat nu grijs is. Ze is niet haar scheve neus. Ze is niet haar sproeten. Ze is iets wat je niet kan zien maar alleen kan leren kennen. Ze is zelfs niet de zoetige geur of de zachte stem of de troostende aanraking.

En dat is natuurlijk met iedereen zo.

Rood haar is net als ander haar. Net als elk ander uiterlijk kenmerk.

1 antwoord
  1. oma van Britt.
    oma van Britt. zegt:

    Wat mooi zoals jij over je haar schrijft en over je moeder. Ik heb altijd veel belangstelling voor haar en ik ben bij blij dat ik haar heb leren kennen. Ik had graag haar leeftijd gehad, dan had ik zeker contact gezocht! Liefs Oma Wil

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *