Mijn eerste sari kocht ik op 17-jarige leeftijd voor de bruiloft van mijn nicht. Het was bedoeld als verrassing voor haar, omdat mijn moeder en ik nooit sari’s droegen. En verrast was ze!!

Voor de bruiloft van Britt besloten de meiden van Miss Mengelmoes ook gekleed te gaan in een sari. Voor het eerst in 10 jaar haalde ik mijn sari weer tevoorschijn en ik had geen idee hoe ik hem moest dragen. Gelukkig kwam Amrita, de schoonzus van Britt, ons nog voor de bruiloft helpen met een proefsessie sari passen. Ze nam een stapel sari’s mee en hielp ons met het omdoen.

Chitra in sari

Amrita helpt blogger Chitra met het omdoen van de sari

Ik voelde me voor even een echte prinses! Hierna was ik toch wel benieuwd geworden naar de klederdracht van mijn eigen cultuur en ging ik op zoektocht naar de achtergrond van sari’s.

sari chitra en priya

In wezen kun je een hele studie wijden aan de rijke geschiedenis en cultuur rondom sari’s. Ik hou het in mijn blog wat beknopter. Hierbij een aantal sari-weetjes die ik ontdekte tijdens mijn sari-expeditie.

1. Je kunt sari op verschillende manieren schrijven: sari, saree, shari.
2. Het woord sari is afkomstig uit het Sanskriet en betekent: strook van stof.
3. Een sari bestaat uit twee delen: een rok met daaraan een lang stuk stof en een blouse.

De sari wordt gecombineerd met veel sieraden, waaronder tientallen armbanden.

De sari wordt gecombineerd met veel sieraden, waaronder tientallen armbanden.

4. De sari wordt niet alleen in India gedragen, maar ook in Sri Lanka, Nepal, Bangladesh, Pakistan én Afghanistan.
5. Sari’s worden niet alleen op bruiloften gedragen maar ook in het dagelijks leven. In Nederland gebeurd dit niet zo veel als in bovenstaande landen. Wel jammer, want het zou het straatbeeld zeker opvrolijken met alle felle kleurtjes!

sari straatbeeld

Bron: www.patinastores.com

6 Stewardessen van Air India droegen tijdens dienstvluchten ook sari’s als uniform. Hoe leuk is dat?

Indian cabin crew

Bron: http://arunrajagopal.com/2010/08/17/cabin-crew-uniform-in-india

7. Sari’s zijn er in verschillende soorten en maten. Je kunt kiezen uit een eindeloze variatie aan stoffen, steentjes, kleuren, borduursels en blousjes. Voor ieder wat wils!
8. Daarnaast kun je ook variëren met het wikkelen van de sari. Er zijn meer dan 80 verschillende manieren om de sari te dragen. De meest voorkomende is manier waarbij je het stuk stof aan de rok van voor naar achter over je schouder heen draagt (zie foto hieronder).

bloggers in sari

Blogger Ylaysa en Britt tijdens de passessie

9. Een sari is best een dure investering: naast de aanschaf van de stof, moet de sari vermaakt worden. Een kleermaker kan de rok plooien en dubbelvoeren zodat je de rok alleen nog maar vast hoeft te maken aan de voorkant en het stof over je schouder hoeft te draperen. Lekker makkelijk en snel!
10. Net als een dure galajurk, kun je een sari ook meerdere keren dragen. Bedenk alleen wel goed wanneer, het is natuurlijk leuker als zo min mogelijk mensen hem al hebben gezien!
11. Mocht je twee sari’s hebben dan kun je de blousjes uiteraard ook combineren! Of je kunt ervoor kiezen om de sari op een andere manier te wikkelen, zodat het weer anders oogt. Hieronder wat inspiratie!

sari stijlen

Bron: www.sakhibeautyindiansareedrapingstyles.blogspot.nl

Als laatst wil ik jullie natuurlijk de sari-selfie van de sari-sisters niet onthouden!

sari selfie

Wil jij zien hoe je een sari wikkelt? Bekijk dan dit filmpje!!

7 antwoorden
 1. Veran Heerkens
  Veran Heerkens zegt:

  Hoi Priya!
  Vaak als ik vrouwen in een sari zie ga ik er meteen vanuit dat deze vrouwen Hindoestaanse zijn, ben jij dat ook? Ik zoek voor een interview namelijk iemand van Hindoestaanse afkomst en door je leuke blog posts dacht ik dat jij dit misschien zou kunnen zijn (ik kan ook helemaal fout zitten..)

  Groetjes, Veran

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *