Pirya omringt door schuursponsjes

Misschien vraag je je bij deze titel wel af hoe dit een culturele blog kan worden? Lees en laat je verrassen.

Afwassen is niet bepaald mijn favoriete bezigheid. Gelukkig hoefde ik vroeger nooit af te wassen, want mijn mama was zo lief dit voor haar rekening te nemen. Maar sinds ik op mezelf woon moet ik er helaas wel aan geloven.

Van huis uit leerde ik af te wassen met een schuursponsje. Alle borden, glazen en pannen met een schuursponsje schoonboenen en dan onder de stromende kraan afspoelen. Vervolgens leg je alles op een afdruiprek en wacht je tot de vaat opgedroogd is. Maar waarom vertelde niemand mij dat er ook nog andere manieren zijn om de afwas te doen?

Er ging een hele nieuwe wereld voor me open toen ik bij mijn Nederlandse vriendinnen op bezoek kwam. Het bleek namelijk dat je je afwas ook met een teiltje met sop en een afwasborstel kan doen! Daarna kun je kiezen je vaat nog een keer af te spoelen of direct in de afdruiprek te leggen en af te drogen. Ooit vroeg ik aan een vriendin waarom ze de sop er niet afspoelde, je wil toch geen zeep eten? Het enige antwoord dat ik kreeg was:’Heb je hier ooit sop geproefd dan?’.

Ik begon mij af te vragen waar het verschil hem nou in zat. Ik weet dat Surinaamse mensen hygiene over het algemeen genomen hoog in het vaandel hebben. Bij navraag aan mijn Surinaamse collega en aan Ylaysa, die kwart Surinaams is, blijken ook zij mijn mening te delen dat je met een afwasborstel gewoonweg je vaat niet zo schoon krijgt als met een schuursponsje, omdat je minder druk zet en oppervlaktes kan missen. Daarnaast is het water in het teiltje wat ons betreft niet meer schoon genoeg.

Welnu blijkt er een andere verklaring te zijn geweest voor mijn aangeleerde schuursponsjesliefde en afwasborstelnijd. Vroeger toen mijn moeder nog in Suriname woonde, gebruikte zij de gedroogde schil van een kokosnoot om de afwas mee te doen. Dit werd ‘madjena’ genoemd, wat betekent ‘iets om te wrijven’ of ‘schoon te maken’ en is vermoedelijk door mijn moeders grootmoeder meegenomen uit India. Later gingen ze over op schuursponsjes, omdat afwasborstels in haar omgeving simpelweg niet beschikbaar waren. En zo is een afwasgewoonte geboren die blijkbaar voortleeft in Nederland.

Madjena

Madjena

Maar niet voor lang. Want wat ik na al mijn afwasavonturen wel weet is dat het niet mijn grootste hobby is en daarom ga ik binnenkort over op een vaatwasser!

Foto madjena: dutch.alibaba.com

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *