Slava

Als klein kind verheugde ik mij altijd op de Slava. Ik vroeg wekelijks aan mijn ouders wanneer we weer een Servisch ’feestje’ hadden. Voor mij betekende dat namelijk een overschot aan heerlijk eten (ik verheugde mij vooral op de schaal met gebakjes), gezelligheid en kletsen met Servische vrienden en kennissen. Wat ik mij toen niet realiseerde is dat het meer dan een culinair feest is. De religieuze gedachte erachter is de voornaamste reden waarom de Slava zo een mooie, maar vooral bijzondere happening is.

Een lesje Servische geschiedenis

Ik ben opgegroeid met veel Servische gewoontes en tradities, aangezien mijn beide ouders uit Servië komen. Gek genoeg weet ik niet zo veel over de herkomst van deze traditie en ik besloot daarom mijn ouders uitbundig te ondervragen. Vooral mijn vader kan urenlang met passie en genot over Servische tradities praten.

Na een intens, maar interessant lesje Servische geschiedenis begreep ik al beter over hoe deze traditie tot stand is gekomen. Een beknopte samenvatting:
Ongeveer 1600 jaar geleden, toen het Servische volk het Christendom als religie had aangenomen, heeft elke familie een heilige gekregen die als beschermer van de familie dient. Sindsdien bewaakt deze heilige het huis van de families en wordt de heilige vereerd met deze viering.

Deze eeuwenlange traditie is overgedragen van generatie tot generatie en Slava wordt tot op de dag van vandaag door veel families gevierd, inclusief de mijne.

Aan tafel

Voordat de gasten aan tafel schuiven, wordt er eerst een gebed opgelezen om het eten als het ware te ”zegenen’’. Onmisbaar op tafel is de Slavski Kolac (Slava brood),žito (gekookte tarwe) met een glas crveno vino (rode wijn), een sveća (kaars) en een kandilo (wierook vat). Alles heeft een symbolische betekenis dat een deel uitmaakt van een religieuze ceremonie. Na afloop van deze ceremonie is het tijd om te genieten van het eten dat met veel liefde is bereid… Aan tafel!

Slava is dus meer dan lekker eten en gezelligheid. Het is een viering waarin culinaire hoogstandjes en religie elkaar kruizen en waarin familie centraal staat.
 Eén ding is zeker, na een Slava ga je nooit met een lege maag naar bed! Vaak krijgen de gasten nog wat lekkers mee naar huis om de volgende dag nog even na te genieten.

Bron afbeelding: www.gopixpic.com

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *