Snelle hap

Mijn moeder vraagt vaak aan mijn zus en aan mij wat we de volgende dag willen eten.  Ja, ik weet het, wij zijn verwend!

Om mijn moeder toch een beetje tegemoet te komen, geven mijn zus en ik haar verschillende gerechten door die ze per dag kan klaarmaken. En dat is toch lastiger dan dat het klinkt. Op den duur hebben wij geen ideeën meer en lijkt het alsof we alles al de dag ervoor hebben gegeten. Een snelle hap is dan wel de uitkomst. Mijn suggestie aan mijn moeder is dan ook altijd: bakka bhaat! Dit is de Hindoestaanse variant van fried rice en dus simpelweg gebakken rijst!

Dit heb je nodig (voor 4 personen):

• 4 kopjes rijst (wij gebruiken Surinaamse rijst)
• 3 eetlepels zonnebloemolie
• ½ ui
• 5 teentjes knoflook
• ½ Madame Jeanette pepertje (aanpassen naar eigen bestendigheid tegen de eventuele hitte)
• 2 theelepels zout

En zo doe je het:

Stap 1: Kook de rijst.
Als de rijst gekookt is, wacht dan even totdat het een beetje afgekoeld is, zodat het niet kan vastplakken aan de pan.

Stap 2: Maak de ui, knoflookjes en peper fijn met een keukenmachine

Stap 3: Verwarm de olie in een pan. Als de olie warm genoeg is, voeg je het mengsel van uien, knoflook en peper toe in de pan. Bak het geheel totdat het lichtbruin is.

Stap 4: Zet wat zout op het puntje van de lepel waarmee je roert en voeg dit toe aan het mengsel (zo doen wij het, je kan het gerust op een andere manier in de pan doen).

Stap 5: Roer het geheel, zet het vuur laag en voeg daarna de rijst toe. Bak de rijst ongeveer 7 minuten.

Stap 6: Proef dan even of het smaakt; moet er nog zout toegevoegd worden? Als het antwoord hierboven nee is, kan het vuur uitgezet worden.

Klinkt dit gerecht toch ‘te droog’ voor je? Neem dan een komkommer en/of tomaat en snijdt het in kleine stukjes. Dit zorgt voor een verfrissende smaak bij de rijst.
Of bak paprika en/of andere lekkere groente even met de rijst mee. Dit gerecht wordt ook gegeten met stukjes ei tussendoor of met gedroogde kleine garnalen. Kortom, het is een flexibel gerecht dat makkelijk te combineren.

Eet smakelijk!

Laat je even weten of het gesmaakt heeft en/ of als je andere variaties hebt bedacht?

4 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *