Wc van Yoana

Bij mij thuis is alles heel normaal. We hebben een doodnormale keuken, een doodnormale woonkamer, hele normale slaapkamers en waarschijnlijk dezelfde meubels als een heleboel andere huishoudens in Nederland (lang leve de IKEA!). Maar er is één plekje dat zich onderscheidt van de rest van mijn huis, een plek vol nostalgie, een plek waar ik het idee heb dat ik weer even in Spanje ben…

En waar heb ik het dan over? Over mijn toilet! Jawel! Bij mij thuis is naar de WC gaan een fiesta! Bij binnenkomst in het kleine hokje is het eerste wat je ziet een heel grote poster met een prachtige flamencodanseres die vurig haar jurk ronddraait.

Maar ze is niet alleen, om haar heen hangen wel twintig fotolijstjes met een boel mooie dames in lange stippeljurken gehuld en met zwarte stamphakjes. Ik heb zelf jaren geleden zwarte stamphakjes aangehad en danste toen iedere zaterdag in Rotterdam Centrum bij een Spaanse sociëteit. Voor wie eens wat anders wil dan zumba of streetdance is een cursus flamenco of sevillanas een echte aanrader! (Ook voor heren!)

Maar goed, terug naar mijn wc! Als je voor het eerst in mijn toilet komt zul je waarschijnlijk 10 minuten langer zitten dan gepland. Ieder fotolijstje laat een detail zien van de warme cultuur uit Zuid-Spanje. Een van mijn favoriete foto’s is die van de vrouw die zo moeilijk kijkt en haar vingertje omhoog steekt. Deze foto is in het heetst van de strijd gemaakt, als ze met zoveel emotie en passie zingt dat je bijna de spanning kan proeven en je daarna heel hard ‘Olé!’ roept.

Een andere foto waar ik altijd een diepe zucht bij slaak als ik er naar kijk is de foto met de stier. Als je met de auto door Spanje rijdt zul je ongetwijfeld naast een snelweg een gigantisch grote stier zien. Vroeger waren deze stieren de reclameborden van het drankmerk Osborne, maar na verloop van tijd werden ze eigenlijk symbool en deel van Spanje. Ik ga ieder jaar met de auto naar Spanje en pas als ik er eentje heb gezien voel ik mij écht weer thuis!

Dus het mini-foto museum in mijn toilet zorgt ervoor dat de heimwee naar Spanje niet zo sterk is. Dat klinkt gek, maar het is echt zo! Helaas is het niet geopend voor het publiek, helaas lieve lezers. Maar bovenstaande foto geeft wel een sneak-peak! En om jullie een idee te geven van hoe pure flamencomuziek klinkt, waarbij de vingertjes de lucht ingaan en de gezichten zo moeilijk kijken, wil ik graag deze video van jong talent met jullie delen!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *