“Spiritualiteit heeft in de breedste zin te maken met zaken die de geest (Latijn spiritus) betreffen. Het woord wordt op vele manieren gebruikt en kan te maken hebben met religie of bovennatuurlijke krachten, maar de nadruk ligt op de persoonlijke innerlijke ervaring.”

Soms vragen mensen mij wat ik nou precies versta onder spiritualiteit. Voor mij is het heel simpel. Het heeft voor mij weinig met religie te maken. In mijn ervaring gaat het vooral om de verbinding die je met jezelf maakt. Het maken van de reis die bij je hoofd begint en in je hart eindigt. De connectie met je ziel. Deze reis kan iedereen maken, of je nou wel of geen religie aanhangt. Hoe mooi is dat!

En daar stopt het niet voor mij. Als je eenmaal beseft hoe alles in elkaar steekt dan is de wereld heel anders dan die je daarvoor kende. Je ziet veel meer en voelt veel meer dan voorheen.

Dit noemt men ook wel ‘zich in het NU bevinden’.

Verwacht je dan dat alles alleen maar pracht en praal is? Think again. Je ziet inderdaad al het mooie om je heen en dat waardeer je des te meer. Ondanks al het mooie is er ook genoeg wat daar niet onder valt. Tegenvaller? Nou echt wel. Ik heb het hier erg moeilijk mee gehad en om eerlijk te zijn is dat soms nog steeds zo. Maar diep van binnen weet ik dat dit er is voor de balans: Ying Yang.  Alles mag er zijn ook al zou ik het liever anders willen zien. Acceptatie.

Zoals altijd heb je een keuze waar je je op kan focussen. Mijn keuze is om vooral het mooie te zien en zijn en alles wat daar niet bij hoort te accepteren. Ik benadruk wel even dat het accepteren niet betekent dat ik het allemaal maar laat gebeuren. Ik accepteer bijvoorbeeld dat iemand niet zo aardig tegen mij is, maar ik zal wel tegen degene zeggen dat ik dat vind en het als niet prettig ervaar. Ga ik proberen de ander te veranderen of overtuigen van het feit dat hij of zij mij aardig moet vinden? Nee, dat zal ik niet doen. Als ik iets heb geleerd de afgelopen jaren is het wel dat je een ander niet kan veranderen en dat het niet nodig is dat iedereen je aardig vindt.

Jezelf verdiepen in spiritualiteit is in mijn ogen zo veel meer dan alleen maar lezen over chakra’s, sjamanen, affirmaties, mediteren en visualiseren. Kennis opdoen is het mooiste dat er is. Vooral als je die kennis ook deelt. Lekker op ontdekkingsreis en je denken en ideeën de vrije loop laten gaan.

Wil je meer blogs van mij lezen over spiritualiteit? Dat kan op mijn eigen website www.ninotchkadewindt.nl.

Wat versta jij onder spiritualiteit? En hoe is dat enigszins verweven in jouw leven?

Bron: wikipedia.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *