voetjes

‘We hadden jouw voeten moeten inbinden, zoals de Chinezen doen!’. Grapje van papa. We waren in een speciale schoenenoutlet voor grote maten, waar we drie kwartier voor onderweg waren geweest. In gedachten voor het schoenenrek begon ik te geloven dat papa misschien wel gelijk had. Daarna bedacht ik me dat om aan het schoonheidsideaal van kleine voeten te voldoen ze echt ingebonden moesten worden. Een gebruik in het oude China om lotusvoetjes te krijgen. Iets wat ontzettend veel pijn doet, zorgt voor misvormingen en gelukkig al geruime tijd verboden is.

Na nog geen tien minuten in de outlet had ik het al gezien. Weer een eind gereden en weer met lege handen naar huis. Zo ging het een jaar of zeven geleden gedurende een aantal zaterdagen waarop mijn ouders me meenamen om schoenen te kopen. Ik was zestien en had schoenmaat 42 of 43. Dat zorgde om verschillende redenen voor frustratie. Eén daarvan was dat het kopen van schoenen eerder een onmogelijke queeste leek dan een gezellige middag shoppen.

Vroeger was het namelijk een stuk lastiger om grote maten voor vrouwen te vinden. Inmiddels is het aanbod een stuk beter geworden. Daarmee is één frustratie verholpen.

De andere frustratie was lastiger op te lossen. Ik was niet blij met mijn grote voeten. Misschien beeldde ik het me in, maar ik had het idee dat mensen ook erg vaak per ongeluk op mijn voeten gingen staan. Dan dacht ik dat het kwam omdat ze niet verwachtten dat mijn voeten überhaupt nog tot daar kwamen. Tja, dat kan onzekerheid met je doen. Zeven jaar later heb ik vrede gesloten met mijn grote voeten. Zonder schaamte loop ik voorbij de vrouwenafdeling direct door naar de mannenafdeling. Opeens heb ik meer keuze in sportschoenen en sneakers dan vrouwen met kleinere voeten dan ik. Het heeft even geduurd maar inmiddels sta ik met m’n grote voeten, stevig in m’n schoenen!

Bron telst: nl.wikipedia.org/wiki/Lotusvoetjes

1 antwoord
  1. Erik Schroën
    Erik Schroën zegt:

    Hallo Chitra, leuk artikel. Even nieuwsgierig, hoe lang ben je zelf? Ik ken meerdere (lange) vrouwen met grote voeten en herkenbare frustratie. Je noemt in je artikel de lotusvoeten en de bijbehorende vervormingen en pijn. Als, platteschoen, dragende man valt me op hoezeer vrouwenvoeten in pump en stiletto’s ook vervormd worden. Als je een röntgenfoto bekijkt van een voet in stilettoschoen en de lotusvoet doen ze allebei zeer alleen bij het zien. Mogelijk een idee voor een artikel. Grtz, Erik.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *