Ninotchka

Blijkbaar verras ik mensen met regelmaat. Niet alleen wanneer ik daar bewust op uit ben zoals met cadeautjes geven of iets dergelijks, maar vaak ook onbewust. Als je mijn Russische voornaam en Hollandse achternaam op papier leest, vermoed je niet dat je te maken hebt met iemand van Antilliaanse afkomst. Ik ben dan ook meer dan eens op verbaasde gezichtsuitdrukkingen gestuit tijdens een eerste sollicitatiegesprek. Dat ik een geboren en getogen Zeeuwse ben, zet mensen vaak op een nog verder dwaalspoor. “Ben je dan echt geen halfbloedje?”

Maar ook bij het zien van mijn verschijning hebben mensen vaak moeite te bepalen waar mijn roots nou precies liggen. Ik heb echt al veel voorbij horen komen, maar zelden het juiste antwoord. Zodra ik vertel dat mijn ouders van Curaçao komen, reageren mensen negen van de tien keer met: “Oh echt waar? Maar je bent zo rustig!” Naam, uiterlijk en zelfs mijn houding voldoen blijkbaar niet aan het stereotype.

Wat men in eerste instantie ook niet bij mij verwacht, is dat ik erg geïnteresseerd ben in spiritualiteit. Als ik mensen dat vertel, proberen ze mij vaak in het hokje van ‘zweverig type’ te vangen. Niets is minder waar. Wat ik mensen juist wil meegeven is dat met beide benen op de grond staan makkelijk samen gaat met spiritueel zijn. Zeeuwse nuchterheid? Dat lijkt me wel! Ik beoefen verschillende soorten yoga; van Hatha yoga tot Bikram yoga. Ik mediteer elke dag en maak gebruik van technieken die ik mij in de afgelopen paar jaar heb eigen gemaakt. Daarnaast lees ik met regelmaat boeken van spirituele schrijvers als Eckhart Tolle, Wayne Dyer en Don Miguel Ruiz.

Ik kan er nog steeds om lachen, als ik in situaties terecht kom waarbij ik of een van mijn eigenschappen een ‘surprise’ is voor anderen. Het past ook helemaal bij waar ik als mens voor sta. Ik wil zelf niet in hokjes denken en om die reden ook niet in een hokje gestopt worden. Mensen zijn meer dan alleen hun afkomst. Life is full of surprises. Dat ik zelf met regelmaat een verrassing mag zijn voor mensen, zorgt ervoor dat ik telkens met plezier kan toelichten wie ik ben en waar ik voor sta. Daarmee laat ik automatisch bij elke ontmoeting mensen verder kijken dan hun neus lang is.

2 antwoorden
 1. B
  B zegt:

  Herkenbaar!! Mijn uiterlijk doet vermoeden dat ik een Turkse allochtoon ben, maar zodra ik mijn mind opentrek komt er ABN uit… en verbaast het mensen dat ik in Haarlem ben geboren.

  Beantwoorden
  • Ninotchka
   Ninotchka zegt:

   Het is ontzettend hilarisch vind je ook niet? Ik ken mensen die er boos om worden, maar waarom zou je? Omdat anderen beperkende gedachten kunnen hebben? Gedachten die zij overigens ook kwijt kunnen raken als ze jou bijvoorbeeld leren kennen. Ik focus mij dan liever op het laatste 🙂

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *