Met de hedendaagse technologie vliegen we binnen een dag de halve wereld over. Met sociale media hebben we binnen één muisklik contact met iemand die zich op een willekeurige plek op aarde bevindt, met als enige voorwaarde dat daar internet is. De wereld is dus zo groot of zo klein als je haar zelf maakt. De vraag of deze virtuele wereldwijde connectie positief of negatief is, houdt veel mensen bezig. Vormen virtuele sociale relaties een barrière voor het hebben van ‘echte’ sociale relaties, of creëert het juist toegang tot meer en meer diverse relaties?

Positief of negatief?

Naar mijn mening bepalen de sociale media zelf niet zozeer of ze positief of negatief zijn, maar draait het om hoe je ze inzet. De sociale media maken mogelijk dat ik me kan mengen in een globale discussie over wat dan ook hot topic is. Het is aan mij of en hoe ik daar op reageer. Bijvoorbeeld Dancing Man, iemand post een video van een dansende man die wordt uitgelachen. Sommigen reageren op de pesterij door mee te lachen, anderen regelen daarop voor hem een groot feest als steun en omdat ze samen met hem willen dansen.

Do Remember Me

Het mooiste voorbeeld is misschien wel The World Is As Big Or As Small As You Make It, een korte documentaire over het project Do Remember Me. Dit project laat jongeren over de hele wereld met elkaar skypen. Ze laten de jongeren elkaar vragen stellen om een positieve dialoog te ontlokken en zo winnen de jongeren informatie in over bijvoorbeeld culturele verschillen, media stereotypes en wat ze gemeenschappelijk hebben met mensen uit diverse culturen.

De kracht van sociale media

Dit laat zien hoe je een groep mensen bij elkaar brengt door de middelen die ze zelf al hebben op een andere manier in te zetten. Ik denk dat daar een grote kracht van sociale media ligt. Met positieve dialoog (dat wil niet zeggen moeilijke onderwerpen schuwen) elkaar verbinden. Eenzelfde streven we te bereiken met Miss Mengelmoes. Immers, bekend maakt bemind.

Meer filmpjes over de Do Remember Me projecten vind je op Do Remember Me Projects

Bron afbeelding: www.dorememberme.org/projects

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *