In maart vierden we Vrouwendag. Voor mij meestal een moment om even stil te staan bij het feit dat we er verdorie nog niet zijn met gelijke rechten. Dat we nog steeds loonkloven, glazen plafonds, kleverige vloeren en andere miserie hebben. Dat er nog steeds regio’s in de wereld zijn waar genitale verminking op jonge meisjes bon ton zijn en je als kind kan uitgehuwelijkt worden aan een volwassene.

Ik vind het dit jaar echter tijd om ook even stil te staan bij de intersectionaliteit van mijn Vrouwendag. Het draait —en daar heeft mijn moeder gelijk in— niet altijd om mij. Ik moet een beetje verder kijken dan mijn neus lang is.

Van 12 tot 14 mei organiseert de vrij nieuwe European Professional Association for Transgender Healthcare voor het eerst een reeds uitverkochte conferentie rond gezondheidszorg voor transgenders, transseksuelen en personen die zich niet conformeren naar een gender. En dat doet ze in Gent, België.

In België en Nederland mag het homohuwelijk dan al een tijd goedgekeurd zijn (respectievelijk sinds 2003 en 2001), er is nog een lange weg te gaan voor holebi’s en transgenders volledig aanvaard worden. Ook in België is de wetgeving nog lang niet wat ze hoort te zijn: wie officieel van geslacht wil veranderen, dient zich verplicht te laten steriliseren. Europese belangenorganisatie Transgender Europe lanceerde onlangs een pakkend filmpje om de discriminatie van transgenders in 34 Europese landen aan te kaarten. Transgenders en transseksuelen komen dan ook niet zo heel veel voor in mainstream media. In de Verenigde Staten komt daar, stilletjesaan, verandering in.

Laverne Cox, welgekend voor haar rol in de Netflix-serie Orange is the New Black, heeft een cruciale rol gespeeld in het naar buiten krijgen van een transgender stem. Ze speelt de rol van de allereerste transgender die genomineerd werd voor een Emmy en ze was de allereerste transgender op de cover van Time magazine. Op de kopt toe neemt ze ook geen blad voor de mond wanneer ze journalisten erop moet wijzen dat hun vragen beledigend of misplaatst zijn.

Orange is the New Black is ook niet langer de enige serie die transgenders portreteert. In 2014 lanceerde Amazon Transparent, een nieuwe serie over de familie van Maura, die de transitie doormaakt van biologische man naar vrouw, zodat haar genderidentiteit (hoe ze zichzelf ziet) overeenstemt met haar genderexpressie (hoe anderen haar zien). Na het krijgen van bijzonder goede reviews, en een 8,1/10 op International Movie Database, sleepte de serie ook twee Golden Globes in de wacht.

Het is duidelijk dat dit een onderwerp is waarover nog veel te leren valt*. Het lijkt me echter al een goed teken dat we personages hebben die ons tonen waar het over gaat. En dat de series de aandacht krijgen die ze verdienen. We zijn er nog niet, maar ik wil graag voorzichtig positief zijn. Kwestie van op deze Vrouwendag eens niet gemokt te hebben.

*De ‘Genderkoek‘ van çavaria, de Vlaamse belangenverdediger van holebi’s en transgenders, biedt een handig overzicht met vijf factoren die je persoonlijke identiteit mee vormen en de diversiteit tussen mensen verklaren.

Afbeelding van Joana Coccarelli

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *