Twee koekjes bij de thee

We rijden via Kopenhagen Zweden in. Over een brug, langs Malmö. Het landschap doet zeer Nederlands aan: velden vol akkerbouw, boerderijen. Langs de kust lijkt het alsof we door Zeeland rijden: dezelfde duinen, dezelfde zee. Hebben we zo lang gereden voor een ander soort Nederland?

Maar Zweden is toch anders. Wanneer we naar het noorden rijden komen we honderden meren tegen en overal zijn bossen. De grond is bezaaid met mos en paddenstoelen en rotsen.

Sommige dingen worden pas zichtbaar als je ze kunt vergelijken met iets anders.
Wanneer je in een vreemd land bent, merk je wat er daar anders is of opvallend en dan besef je wat de bijzondere dingen zijn in je eigen land. In Zweden zijn heel veel huizen donkerrood met veranda’s en bijpassende schuurtjes. De mensen zijn onwaarschijnlijk blond en geven bijna licht. Ze zijn niet te verstaan tot ze vloeiend Engels tegen je praten. Bij elke koffie die je besteld krijg je twee koekjes. Overal kun je kaneel en kardemom broodjes eten.

Op zoek naar internet in een uitgestorven gebied komen we Ålshults Handelsbod tegen. Een koffietentje/rariteiten winkel met zelfgemaakte kaarsen en geweien aan de muren, maar ook Xenos artikelen, lijkt wel. De eigenaar, een jonge kerel met baard en tattoos, blijkt Nederlands.

Een paar dagen later volgen we een bord met een koffiekopje dat langs de weg staat en rijden we over een landweg door een dichtbegroeid bos. Na 10 km komen we bij een groot roze huis, met schapen en kippen. We bestellen koffie. Weer een Nederlander. Wat doen deze landgenoten hier? De eigenaar verteld ons dat er meerdere Nederlanders in de bossen van Zweden wonen. De Zweden zelf wonen liever in de stad.

In Nederland is geen uitgestrekte wildernis waar je echt alleen kunt zijn. Zij die dat willen, zoeken dat in het buitenland. In Nederland is geen echte stilte en geen met zoveel sterren bezaaide nachtlucht. Geen twee koekjes bij je koffie. Nederland heeft wel andijviestamppot met worst en molens die het platte landschap verstoren.

Na een vakantie wil ik vaak dingen anders gaan doen en gewoontes uit het bezochte land in mijn eigen leven integreren. Vroeger opstaan, minder plannen maken, meer gebakjes eten. En laten we vooral met z’n allen besluiten twee koekjes bij een koffie te serveren in plaats van één of geen.

Tekening door: Sarah van Dongen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *