Voor velen is de stereotype bokser of vechtsporter ‘all brawn and no brains’. Dat vind ik als grote liefhebber ontzettend jammer, simpelweg omdat vechtsport iedereen kan aanspreken.
Vitali Klitschko, bokser aan de wereldtop bewijst dat brawn en brains prima samen kunnen gaan. Hij is niet alleen wereldkampioen, maar heeft ook een politieke carrière en een PhD.

Wereldkampioen

Van verschillende boksbonden is Vitali wereldkampioen geweest en sinds 2008 is hij regerend wereldkampioen van de World Boxing Council. Eind 2013 kondigde hij aan te stoppen met boksen om zich volledig te richten op de politiek. De bond heeft hem de titel Heavyweight Emeritus Champion gegeven. Aangezien hij stopte op het moment dat hij de titel had, mag hij op elk moment de huidige wereldkampioen uitdagen voor een gevecht.

Dr. Ironfist

De bijnaam Dr. Ironfist heeft hij gekregen omdat hij de eerste wereldkampioen boksen is met een PhD. Die bijnaam heeft ook alles te maken met zijn kracht. Van zijn 47 professionele bokspartijen won hij er 45, waarvan 41 op knock-out.

Politicus

Sinds 2005 is Klitschko actief in de politiek. In 2010 richtte hij zijn eigen politieke partij op, de Oekraïense Democratische Alliantie voor Hervormingen. Het acroniem ervan, Oedar, betekent stoot. Medio 2014 werd hij burgemeester van Kiev. Hij heeft zich sterk uitgesproken tegen de corruptie en het gebrek aan transparantie in de Oekraïense politiek. Inmiddels is hij uitgegroeid tot oppositieleider.

Vitali de politicus

Vitali de politicus

Vitali Klitschko heeft een aantal jaren succesvol zijn wereldtitel verdedigd en ondertussen een politieke carrière opgebouwd. Ook schaakt hij met een vriend en grootmeester. Schaken vind hij vergelijkbaar met boksen: je moet een strategie verzinnen, een paar stappen vooruitdenken en slim zijn.

VladimirVitali met alle grote zwaargewicht wereldtitels

Vitali met zijn broer Wladimir

Zijn broer Wladimir is ook een wereldkampioen met een PhD op zak. Wladimir heeft echter titels behaald bij andere boksbonden dan zijn broer Vitali. Hoewel er veel geld geboden is om de broers tegen elkaar te laten vechten, zal dit niet gebeuren vanwege een belofte die ze hun moeder gedaan hebben. “You can’t put a price on your mother’s heart”, zegt Wladimir daarover. Brawn, brains and heart, dat bewijzen deze mannen.

 

Bron tekst en afbeeldingen: wikipedia.org/wiki/Vitali_Klitschko, www.bloomberg.comnl.wikipedia.org/Fense_Democratische_Alliantie_voor_Hervormingen en static.guim.co.uk

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *