De Vegetariër is geen kookboek vol recepten of een boek met leefstijl tips. Auteur Han Kang vertelt het verhaal van Yeong-hye. Op het oog een niet zo’n bijzondere vrouw met een niet zo’n bijzondere man die samen, jawel, niet zo’n bijzonder leven leiden. Dat verandert allemaal na slechts een paar pagina’s van dit boek gelezen te hebben. Dan besluit Yeong-hye vegetariër te worden.

In Nederland zouden we daar niet zo snel van opkijken. Voor Yeong-hye en haar omgeving is het echter een zeer ingrijpende daad. Waanzinnig zelfs. Egoïstisch, rebels en een schande voor de familie. Waarom zou iemand in hemelsnaam geen vlees meer willen eten? Eigenlijk wordt Yeong-hye geen vegetariër maar veganist, aangezien ze ook stopt met het eten van dierlijke producten zoals melk en eieren. Dit is pas het begin, want Yeong-hye wilt een boom worden.

Bijzonder aan het boek is dat het je meeneemt in het leven van Yeong-hye zonder dat het vanuit haar oogpunt vertelt wordt. Via haar man, zwager en zus kom je te weten wat de impact van haar besluit op hen en haarzelf is. Slechts indirect kom je de gedachten en beweegredenen van Yeong-hye te weten. Het blijft gissen of ze daadwerkelijk niet zo’n bijzondere vrouw is, hetgeen vanaf de openingszin toch uitvoerig beschreven wordt.

Tegelijkertijd krijg je een idee van de sociale codes en gebruiken van Zuid-Korea. Maar je leest en leert nog meer over de samenleving, familierelaties, geweld, onbegrip en één zijn met de natuur. Het is een reis die rustig lijkt voort te kabbelen en ondertussen bedrukkend en verontrustend kan zijn. De reis die moet leiden tot het worden van de puurste vorm van leven op de planeet: een boom.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *