Moeran

Omdat het zo is

Mijn religie is het Hindoeïsme. Binnen dit geloof kennen we vele gewoontes en tradities. Vroeger toen ik klein was en er was een religieus feest, dan was ik altijd blij en vertelde ik bijvoorbeeld op school, ‘vandaag vieren wij diwali’ (lichtjesfeest) of ‘vandaag is het holi’ (poederfeest). Ik zag het gewoon als een feestdag.

Naarmate ik ouder werd begon ik me af te vragen wat nou eigenlijk de betekenis was achter al deze feestdagen en gebruiken. Als ik het aan mijn moeder of andere familieleden vraag, krijg ik vaak te horen ‘omdat het zo is of hoort of moet’. Ik ben opgegroeid in de westerse wereld en heb een wetenschappelijke opleiding genoten, ik kan dus eigenlijk geen genoegen nemen met dit antwoord. Ik besloot om op onderzoek uit te gaan.

Moeran

Een bijzonder feest binnen ons geloof is de moeran sanskaar. Dit feest is ter ere van een pasgeboren baby en houdt grofweg in, het scheren van de hoofdhaartjes. De moeder houdt de baby vast, een oom scheert de haartjes weg en de tantes (van vaders kant) vangen de haartjes op. Bij dit feest hoort vrolijke muziek, veel zoetigheid, veel cadeautjes voor de baby, maar ook voor de tantes die het haar netjes hebben opgevangen.

Dit is typisch een traditie die er gewoon bij hoort en uitgevoerd ‘moet’ worden. Maar waarom eigenlijk? Omdat mijn familieleden zo vastgeroest zijn in het uitvoeren van deze traditie op automatische piloot, raadpleegde ik mijn neutrale-eerste- hulp- bij-vragen bron: google. Al snel vond ik informatie over dat het haar van de baby in de baarmoeder onrein is. Of dat het haar wordt geassocieerd met het verleden en vorige levens. Deze antwoorden waren niet bevredigend of logisch voor mij.

Nieuwe inzichten

Op de verjaardag van mijn zus kwam onze pandit langs. Een pandit is een geestelijke, die bijvoorbeeld een gebedsdienst houdt. Onze pandit staat bekend om zijn mooie, leerzame lessen en interessante ideeën. Mijn zus besloot hem te vragen wat de betekenis is van de moeran. Hij was zeer verheugd met deze vraag. Vervolgens noemde hij talloze redenen op waarom een moeran veilig zou zijn voor het kind.

Het hoofdje van een baby is nog zacht en als hij/zij tijdens het kruipen het hoofdje aan de tafel stoot, dan zie je dat makkelijker op een kaal hoofdje, dan op een hoofdje met een bos haar. Ik kon mij wel vinden in de praktische redenen. En we hoorden eens een keer iets anders dan: ‘omdat het zo hoort’.
Ik merk bij meerdere tradities dat de generatie van onze ouders zich erg vasthoudt aan de rituelen, maar dat zij niet kritisch bevraagt waarom iets zo is. De tijd en omgeving is veranderd. Bepaalde tradities passen niet meer zo in deze tijd en plek. Is dat zo verkeerd? Ik weet het niet. Zolang het goed aanvoelt en je het om de juiste beweegredenen doet, ben ik van mening dat je een bepaalde traditie best kan voortzetten.

Ben jij ook nieuwsgierig naar de betekenis van bepaalde tradities en gebruiken binnen een religie?

7 antwoorden
 1. Shusma
  Shusma zegt:

  Tradities zijn leuk en ik vind dat je eerst moet weten wat de betekenis daarvan is voordat je het volgt. Ik ben wel nieuwsgierig of er in andere culturen ook tradities gevolgd worden zonder dat men weet wat het betekent.

  Beantwoorden
 2. Monique
  Monique zegt:

  Leuke blog!
  Onze moeran is 1 van de 16 sacramenten naar verlichting in het Hindoeisme. (volgens mij de 8ste?) Alhoewel ik niet gelovig ben, heb ik de jongens wel het haar afgehaald. De generatie van onze ouders had geen google en heeft het van hun wijzen destijds moeten horen, die het vaak ook niet goed hebben kunnen uitleggen. Dat het haar onrein is, klopt ook in het hindoeisme. Het is een overblijfsel van je eerdere leven (en zondes), die je moet laten vallen om verlichting te kunnen vinden. In lekenterm dus: “onrein” en “vies”.

  Leuk je hier te kunnen volgen, groeten uit Amerika!
  Monique

  Beantwoorden
 3. ganesh
  ganesh zegt:

  Het bevreemd mij dat jij tijdens je onderzoek vrede neemt met een antwoord van een pandiet wat totaal nergens op slaat. Dit is dan ook een goed voorbeeld waarom men niet meer weet hoe, wat en waarom. Traditie, geloof en medische overweging hebben totaal niks met elkaar te maken. Wil je een goed antwoord voor je zelf dan geeft zelfs Google een beter antwoord waar je zeker verder mee kunt. Waarom Moeran Sanskaar: zuiveren van negatieve invloeden!! Mits je natuurlijk gelooft in het hindoeïsme, anders heeft deze ritueel totaal geen waard!!

  Beantwoorden
 4. Shalini
  Shalini zegt:

  Beste Ganesh,
  Bedankt voor je reactie en je visie.
  Ik zal mijn blog toelichten. Ik ben benieuwd wat de betekenis van de moeran is, voor mezelf. Ik hoor en lees vaak dat het haar bij de geboorte onrein is en dat het kindje bevrijdt moet worden van de negatieve energie. Maar nadat een persoon gecremeerd is, komt de ziel terug in een ander lichaam (als je in reïncarnatie gelooft). Hoe bestaat het nieuwe lichaam dan uit negativiteit? En waarom worden de wimpers, wenkbrauwen en ander lichaamshaar niet weggehaald? Hiermee bedoel ik, wat is het verschil tussen hoofdhaar en dit haar? Ik zeg absoluut niet dat mijn visie juist is. Het is een visie die voor mij bevredigend is. En ik wil dan ook graag begrijpen waarom ik ergens in geloof. Iedereen moet zelf geloven waar hij of zij zich goed bij voelt.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *