Yoana

‘Ben je Marokkaans?’ Nee. ‘Turks?’ Nee. ‘Afghaans?’ Nee. ‘Eh… uit Irak of Iran?’ (Inmiddels zijn we de 3x al voorbij) Nee! ‘Oké dan ben je Russisch of Hongaars ofzo’. Ook niet… Wát ben je dan?
Al honderd keer zijn mijn gesprekken zo begonnen. Op het punt dat er dan al 10 verschillende nationaliteiten zijn opgenoemd, kijken mensen mij altijd aan met een blik van: Volgens mij ben jij een buitenaards wezen. Nou het is heel simpel hoor: Ik ben Spaans! (Ooooooh! Cerveza, chica bonita en Lloret de Mar, toch?)

En ik ben niet zomaar een Spaanse, namelijk een Rotterdamse Spaanse. Geboren in 1992 in Madrid, getogen in Galicië en opgegroeid in Centrum, Noord- en Oost Rotterdam. Bovendien heb ik daarmee een bijzonder privilege dat ik altijd koester: Ik ben ten alle tijden allochtoon! In Spanje ben ik ‘de Nederlandse’ en hier in Nederland ben ik ‘de Spaanse’. Maar wat ben ik dan in Frankrijk? Noem mij dan maar gewoon Yoana.

Waar hou ik mij zoal mee bezig? Ten eerste ben ik docente in opleiding. Dit jaar studeer ik af en loop ik stage bij het Albeda College. Van dinsdag tot donderdag sta ik dan te zwoegen en te zweten om mijn lieve MBO-kinders (Ik heb er maar liefst 60!) een aardig woordje Spaans te leren. Ik volg een minor personeelsmanagement waar ik onwijs blij mee ben en dit deel van de studie (lerarenopleiding Spaans) vindt plaats in Utrecht.

Ik woon in Rotterdam Oost bij mijn lieve ouders, heb een vriend in Delft en drie beste vriendinnen in Amsterdam, Overschie en Alkmaar die onmisbaar in mijn leven zijn. Iedere week reis ik dus heel wat af! Verder werk ik al vijf jaar bij de Douglas en kan ik nog steeds niet fatsoenlijk eyeliner bij mezelf aanbrengen.
De mensen die mij goed kennen weten dat ik mij met van alles bezig hou en vaak van de hak op de tak spring. De ene keer neem ik mij voor om veganistisch te worden (en vervolgens eet ik dezelfde avond nog een gehaktbal) en de andere keer hou ik mij daadwerkelijk bezig met maatschappelijke onderwerpen waar ik veel belang aan hecht. Palestina is bijvoorbeeld een onderwerp dat mij al jaren bezig houdt, maar ook dingen waar normaal gesproken niemand zich echt druk om maakt: Waarom snappen mensen niet dat ze rechts moeten gaan staan op de roltrap!?

Maar waar ik vooral om bekend sta is mijn enorme bos met krullen, mijn oneindige voorraad liefde voor iedereen die liefde wil en mijn enthousiasme voor alles wat anders is, alles wat ik nog niet ken.
¡Mucho gusto! (Aangenaam!)

4 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *