Gele muur Midden Oosten

Waarmee associeer jij de kleur groen? Groei? Bedrog? De profeet Mohammed? Dat kan allemaal! De associatie en betekenis van kleuren verschillen per religie en cultuur. Mijn vorige blog ging over de uiteenlopende betekenissen van rood, wit en zwart en vandaag kun je lezen over groen, geel en blauw.

Appeltjes groen

In de Katholieke kerk draagt groen in gewaden hoop en vruchtbaarheid uit. In China staat groen ook voor vruchtbaarheid en een lang leven. Maar het staat ook voor bedrog en schaamte. Als je een man een groene hoed geeft, dan zeg je daarmee dat zijn vrouw hem bedriegt.
In Engelstalige landen, en overigens ook in Nederland, heeft groen een link met jaloezie: “to be green with envy”. In de Hindoeïstische cultuur is het juist een feestelijke kleur en staat het voor geluk, voorspoed en de mildheid van de natuur. In de Arabische en Israëlische cultuur wordt groen daarentegen geassocieerd met overwinning, welvaart en prestige.

Groen is de kleur van de islam en is verbonden met de profeet Mohammed. Voor moslims symboliseert het wijsheid, inzicht en toewijding. Groen in combinatie met goud zijn de kleuren van het paradijs. Maar de mooiste betekenis vind ik wel die van de bedoeïenen die in de woestijn rondzwerven. Voor hen betekent groen namelijk de nadering van een oase.

Geel van nijd

In het westen wordt geel geassocieerd met blijheid en in de christelijke cultuur is het de kleur van Pasen, glorie, maar ook afgunst. Daarentegen representeert geel in Latijns-Amerikaanse landen, Egypte en Jordanië rouw.
Geel is een heilige kleur in de Aziatische cultuur en in het boeddhisme en Hindoeïsme staat het voor wijsheid. Japanners associëren geel met moed en kracht. In China is geel een keizerlijke kleur: alleen de leden van de keizerlijke familie mochten de kleur geel dragen. In verschillende landen in Afrika mogen enkel rijke en succesvolle mensen de gele kleding dragen.

Japanse keizer en Boeddhisten in een geel gewaad

Chinese keizer van www.seniorplaza.nl en boeddhisten nl.dreamstime.com

Blauwtje lopen

In de westerse cultuur is blauw de kleur van geduld, oprechtheid, vrijheid, vooruitgang en eensgezindheid. In het Christendom is blauw van de heilige maagd Maria en wordt de kleur geassocieerd met oneindigheid, goddelijkheid en trouw.
In het Jodendom is blauw een heilige kleur, maar is ook net als in Iran de kleur van rouw en dood. Daarentegen staat blauw in China symbool voor onsterfelijkheid. Blauw is de kleur van bescherming in de Islam. En in het Hindoeïsme worden goden die de mensheid beschermen en het kwade overwinnen in het blauw afgebeeld.

Heilige Maria en Hare Krisna

De heilige maagd Maria van heilige-maria.jouwpagina.nl en een Hindoe god van harekrisna.de

Kleurenkenner

Zo, nu ben je weer wat kleurenkennis wijzer! Een handig overzicht van de betekenis van kleuren in verschillende culturen kan je hier vinden. Ik ben benieuwd of jij nog andere betekenissen kent van de behandelde kleuren.

Bronnen tekst: liekcrossmedia.nl, kleurenwaaier.nl en ipsis.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *