Welke kleur associeer jij met passie? En welke met rouwen? En met trouwen? Ik denk dan direct aan rood, zwart en wit. Maar als ik ergens anders was opgegroeid, kwamen er vast andere kleuren in me op. Kleuren hebben namelijk in verschillende culturen en religies andere betekenissen. In dit eerste deel van de serie cultuurgebonden betekenissen van kleur kun je lezen over de kleuren rood, zwart en wit.

Vandaag is rood

Op het westelijk halfrond wordt vanuit de Christelijke cultuur rood geassocieerd met passie, lust en liefde, maar ook met lijden en bloed. Ja, Marco Borsato zong het allemaal. In China en India dragen de bruiden vaak de kleur rood. In Oosterse culturen wordt rood geassocieerd met vreugde en geluk en is daarmee ook een trouwkleur. Omdat rood ook de kleur is van bloed, staat het daarnaast voor leven en vitaliteit.

Chinese en Indiase bruid

Chinese bruid (bron: world-ethnic-beaut.tumblr.com) en Indiase bruid (bron: www.maharaniweddings.com)

In Rusland worden ‘rood’ en ‘mooi’ hetzelfde vertaald. Rood had in Rusland van oudsher al een speciale betekenis omdat het de kleur was van de wederopstanding van Jezus Christus. Rood werd gekozen als nationale kleur en duidt de wedergeboorte van Rusland als een communistische staat aan.

In Zuid-Afrika daarentegen is rood de kleur van rouw. In de Hebreeuwse cultuur is het zowel een heilige kleur als de kleur van een zonde. De Australische Aboriginals gebruiken de kleur rood om land en aarde te representeren.

Zwarte bladzijde

In het christendom is zwart de kleur van verdriet, duisternis en het kwade. In Katholieke landen heeft zwart een sterke band met de dood. Ook in onze taal heeft het woord zwart een negatieve lading, denk maar aan de volgende uitdrukkingen/woorden: zwarte bladzijde, de zwarte lijst, zwartrijden, zwartgallig, iemand zwart maken.

In de islam is zwart daarentegen de kleur van bescheidenheid. In de Japanse cultuur is zwart de kleur van de adel en staat voor leeftijd en ervaring. In de Japanse sport karate is de zwarte band dan ook de hoogste band die je kan halen. In China leden ze hun kinderen, vooral jonge jongens, vaak in zwart om zo de gezondheid weer in balans te brengen. Ik kan me dus zo voorstellen dat in de Arabische, Japanse en Chinese taal het zwart helemaal geen negatieve lading heeft.

Begrafenis (bron: ) en zwarte band bij karate (bron: )

Begrafenis (bron: wizzley.com) en zwarte band bij karate (bron: www.karate-dojo-gjessen.de)

Witte duiven

In de christelijke cultuur is wit de kleur van reinheid en heiligheid. Het westen koppelt wit aan alles dat puur is. Het is de kleur van engelen, onschuld en bruiden. In onze taal krijgt de kleur wit ook een positieve lading zoals bij; een wit voetje halen en witte magie.

In de Hindoestaanse en Islamitische cultuur staat wit voor zuiverheid en moslims gaan in witte kleding naar Mekka voor de pelgrimstocht. In India is het de kleur van de hoogste klasse. In Japan heeft niet zwart maar juist wit een sterke band met de dood. Begrafenissen in veel oosterse landen worden bevolkt door gasten gehuld in het wit.

Pelgrims in Mekka (bron: ) en een Chinese begrafenis (bron: www.pinterest.com)

Pelgrims in Mekka en een Chinese begrafenis (bron: www.pinterest.com)

Dus…

Wat voor jou wit is, is voor haar misschien wel rood. In de wereld van kleuren is niets wat het lijkt. De waarde en betekenis die jij koppelt aan een kleur, kan elders heel anders zijn. En dat is iets waar je rekening mee kan houden als je op reis bent, of als je een culturele bijeenkomst bezoekt.

Misschien is je interculturele kleurkennis na het lezen van deze blog nog niet volledig op peil, maar niet gevreesd: in mijn volgende blog deel ik de ins en outs van geel, blauw en groen!

Bronnen: www.liekcrossmedia.nl, www.kleurenwaaier.nl en www.ipsis.nl

3 antwoorden
 1. Anthonypurge
  Anthonypurge zegt:

  To all those who registered and contributed herecours du monero, we categorically be aware it and we hope you can happen and join us on Reddit. We hankering to give our new forum location a allowance a a good more notice than this joined, and we prospect it bequeath help the community to grow even stronger than what it already is. There is already some moderators appointed, and I take been slowly working on the CSS when I step down the time.

  Again thanks to everyone as a remedy for your contribution and I dialect expect we see you over on Reddit!

  Beantwoorden
 2. Michaelweazy
  Michaelweazy zegt:

  After the manufacturing sector, automation is establish to pack away into jobs in the banking sector as well. Citigroup is reportedly planning to axe as multitudinous as cours du bitcoin 10,000 jobs from its investment banking length in the next five years by automating areas that require teensy-weensy hominoid interference.

  Beantwoorden
 3. Michaelbon
  Michaelbon zegt:

  Is there a vindication that some videos that I sire downloaded longing depict with the telly locked while others desire not? I be struck by a YouTube Red dues and can mostly hearken to videos I contain downloaded on my phone with the strainer locked to save on battery. No matter what, I be struck by noticed that there are sure videos that I have downloaded that cours bitcoins commitment stop playing as soon as I hold the screen. On cork of that, the video see fit last out backside to the creation as if I hadn’t been watching it at all. Some other communication that may be conspicuous to this subject is that the videos in theme come from the done framer as others that do come up with as intended. Multiple channels do the uniform thing. I had started to characterize as that sure channels were not allowed to operate this scheme, but in the present climate that I am having the unaltered problems with channels I identify manoeuvre and continue to commission,

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *