Burgemeester Riace

‘Waarom komt elke immigrant op de zwarte lijst? Ik vind het beter als iedereen op een witte lijst terecht komt en er wordt gekeken; wat hebben we aan elkaar?’ aldus Rick, een deelnemer van ‘Rot op naar je eigen Land’.

Ik zat knikkend op de bank. Precies ja! Ik denk ook dat iedere nieuwkomer een aanwinst is, tot het tegendeel bewezen is. Niet andersom. En bij een aanwinst hoort een warm welkom. Vluchtelingen hebben door alle ellende die zij hebben meegemaakt al helemaal recht op een goed ontvangst. En dat is precies wat ze krijgen van deze drie toppers:

1. De meest gastvrije burgemeester van Italië

Op het strand bij Riace, een kustplaatsje in Zuid-Italië, staat er op een groot bord geschreven; ‘Dit is een vrij strand. Voor iedereen die hier komt om te zwemmen, en voor iedereen die hier aan komt zwemmen.’

Het bord door Nicola Zolin

Het bord door Nicola Zolin

De burgemeester van Riace, Domenico Lucano, had een briljant plan om de leegloop van zijn dorp aan te pakken en vluchtelingen een kans te bieden. Al 15 jaar heet hij alle migranten welkom in de leegstaande woningen, en dat werd een groot succes.

De migranten renoveren huizen, werken voor de gemeenten of beginnen en winkel of restaurant. De scholen kunnen weer open en de lokale economie krijgt een impuls door de verkoop van hun traditionele kunst en handwerk, die populair is bij toeristen. Ook voor de plaatselijke bevolking komen er extra banen. Door het beleid van Lucano veranderde het spookdorp Riace in een ware ‘stad van de toekomst’ (Città Futura).

Burgemeester Lucano en twee nieuwe inwoners

Burgemeester Lucano en twee nieuwe inwoners. Bron: www.mo.be

Ook mijn geliefde Franse zanger Charles Aznavour roept op om vluchtelingen op te nemen en het Franse platteland te bevolken. En laat Nederland nou ook last hebben van afname van populatie in dorpen… Dus, welke gastvrije Hollandse burgemeester creëert een tweede Città Futura

2. Het Turkse stel dat vluchtelingen uitnodigt op hun bruiloftsdiner

In plaats van al het geld dat ze cadeau hadden gekregen voor hun bruiloft te gebruiken voor een huwelijksdiner, kozen Fethullah Üzümcüoglu en Esra Polat ervoor 4000 Syrische vluchtelingen dichtbij de Syrische grens een maaltijd te geven.

Het idee kwam van de vader van de bruidegom. “Ik ben erg blij dat ze er in mee zijn gegaan en ze hun nieuwe avontuur begonnen met zo’n vrijgevige actie,” aldus de vader. Wat een held.

welkom vluchtelingen bruidspaar

Fethullah Üzümcüoglu en Esra Polat hebben zelf ook de maaltijden uitgedeeld. Bron www.ondertussen.nl

3. De oprichter van New Dutch Connections, die Nederlanders en Nieuwe Nederlanders verbindt

Bright Omansa Richards ontvluchtte de oorlog in Liberia en kwam in 1991 naar Nederland. Hij richtte met een partner de stichting New Dutch Connectons op om onder andere toneelvoorstellingen met nieuwe perspectieven aan te bieden.

De voorstelling ‘As I left my fathers house’ probeert bijvoorbeeld parallellen te leggen tussen vluchtverhalen uit het Jodendom, het Christendom en de Islam en die van vluchtelingen en migranten van nu.  Daarnaast werkt Richards als trainer en inspirator voor jonge asielzoekers die een empowermenttraject volgen.

Dwigt Richards

Richards rechts van Koning Willem-Alexander, Bron: www.newdutchconnections.nl

Nacht van de vluchteling

Naast deze burgers, die openlijk uitblinken in gastvrijheid en betrokkenheid, zijn er nog vele anderen die vluchtelingen helpen. En dat is prachtig. Volgend jaar mei is het weer tijd voor de zevende editie van de Nacht van de Vluchteling. Een sponsornachtwandeling van 40 kilometer van Den Haag naar Rotterdam, waarvan de opbrengsten naar vluchtelingen gaat. Ik noteer hem vast in mijn agenda. Het zou leuk zijn als ik je daar tegenkom, in het donker.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *