Jacqueline Sseggayi is kunstzinnig therapeut en trok in november 2014 de stoute schoenen aan door een crowdfunding te starten met als doel vrijwillig getraumatiseerde kinderen helpen in ontwikkelingslanden. De crowdfunding liep zo goed, dat zij na een maand al kon beginnen met het plannen van haar avontuur.

Hoe ben je op het idee gekomen om dit werk te doen?

Ik ben al jaren op zoek naar mijn ultieme baan en die kan ik niet vinden. Daarom zette ik mijn eigen bedrijf ‘LeafBehind’ op. Hiermee wil ik stichtingen in ontwikkelingslanden opleiden om getraumatiseerde kinderen te kunnen helpen. Ook met het oog op duurzaamheid, zodat de hulpverleners daarna zelf met het materiaal kunnen werken. Ik hou verder van reizen en wilde dat onderdeel maken van mijn werk.

Als opstart van het bedrijf ben ik in India gestart, met het ontwikkelen en evalueren van het programma en de trainingen. Dit project heb ik vrijwillig gedaan, maar ik hoop in de toekomst mijn brood te kunnen verdienen met de projecten.

Tijdens een training van hulpverleners in India

Tijdens een training van hulpverleners in India

Waarom heb je voor dit project gekozen?

Tijdens mijn vrijwilligerswerk in Suriname en Oeganda en bij mijn vorige baan dat vrijwilligersprojecten ondersteunt, heb ik gemerkt dat vaak de kern van de problemen niet wordt aangepakt omdat bepaalde kennis ontbreekt. Zo wordt er bij veel projecten gezorgd voor de basisbehoeften, maar voor sommige kinderen is dat niet genoeg. Het is dan ook belangrijk om na te gaan of kinderen onverwerkte trauma’s hebben.

Onverwerkte trauma’s kunnen namelijk zorgen voor problemen in de volwassenheid. Ze belanden bijvoorbeeld in de criminaliteit, verslaving, eetstoornissen of krijgen problemen binnen relaties. Het is dus nuttig om kinderen te helpen hun trauma’s te verwerken, om meer ellende in de toekomst te beperken.

Waarom heb je voor India gekozen?

Toen ik in India stage liep, zag ik dat veel kinderen daar getraumatiseerd zijn en dat de hulpverleners niet altijd weten wat zij met die kinderen aan moeten. Trauma’s zijn land gebonden. In India heb ik vaak gezien dat de vader alcoholist is en is weggelopen van huis en dat de moeder zichzelf heeft verbrand omdat ze zelfmoord wilde plegen. Soms zijn kinderen daar getuige van. Ook vindt er seksueel misbruik plaats in ruil voor een beetje financiële hulp.

Dat zijn ontzettend traumatiserende ervaringen, waar kinderen zo’n last van kunnen blijven hebben. Tijdens mijn studie kunstzinnige therapie en mijn latere carrière heb ik geleerd om met creatieve processen zoals schilderen en tekenen een trauma te diagnosticeren en de verwerking op gang te brengen.

Kindertekeningen van hun gelukkige momenten

Kindertekeningen van hun gelukkige momenten

Wat heb je precies gedaan in het project?

Ik heb medewerkers in een weeshuis die direct met kinderen werken getraind en ik heb zelf individuele therapie gedaan met kinderen die het nodig hadden. Ik heb mijn programma achtergelaten, zodat ze de opdrachten kunnen gebruiken voor andere kinderen. Het is daarom belangrijk om een goede tolk bij je te hebben die het programma goed in de lokale woorden over kan brengen.

De evaluatie voor dit project komt nog. Het is wel opletten in hoeverre de evaluatie echt klopt of dat de mensen een sociaal wenselijk antwoord geven. In veel culturen is het namelijk zo dat mensen je willen pleasen en dingen zeggen om jou blij te maken (onder andere India). Dit is vaak een moeilijke factor bij ontwikkelingswerk.Jacqueline jongentjes

En wat is je volgende stap?

Op dit moment ben ik bezig met het schrijven van boeken en het maken van video series van de educatie en praktische handleidingen voor het inzetten van de traumaverwerkingsprogramma’s . Dit neemt een tijd in beslag maar ik hoop half 2016 mijn eerste educatie serie en eerste boek uit te kunnen brengen. Mijn doel is dat mijn programma bij zo veel mogelijk organisaties in zo veel mogelijk landen wordt gebruikt, zodat zo veel mogelijk kinderen in zoveel mogelijk landen hun trauma’s kunnen verwerken en daardoor kun kansen kunnen grijpen en hun potentieel kunnen ontwikkelen. Voor een betere wereld.

Voor meer info over het bedrijf van Jacqueline en een gratis 30-daagse cursus om kinderen gelukkiger te maken: http://www.leafbehind.com

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *